Change2Flow
23 februari 2014 

Change2Flow

Wat is in organisaties en bedrijven het verschil dat het échte verschil maakt? Iedere manager en ondernemer zoekt naar het ultieme antwoord. Gelukkig is er een groot aanbod van management theorieën. Je wordt er mee overspoeld. Soms maken die wél, maar meestal níet het verschil. Blijkbaar is er een diepere laag die er voor zorgt dat alles vanzelf loopt. Dat iedereen lekker in zijn vel zit. Dat mensen perfect samenwerken. De neuzen dezelfde kant op staan.

Stel je eens een bedrijf voor waarin geen vakbonden (nodig) zijn. Een bedrijf waarin ondernemers, managers en medewerkers precies dezelfde belangen en missie hebben. En dat tegelijkertijd iedereen exact zijn eigen ding doet. En daar zijn volledige verantwoordelijkheid voor neemt.

Dan hoeft niemand meer te ‘werken’.

Als je om je heen kijkt, zie je bedrijven worstelen met zichzelf en hun omgeving. Ze zitten volledig in de kramp. Er is een sterke interne focus. Klanten en medewerkers lopen weg of melden zich ziek. Burnout. Gefrustreerd. Aan de kant gezet.

Tegelijk zie je ook bedrijven die in flow zijn en excelleren. Waar iedereen graag wil werken. Waar klanten graag willen kopen. Die midden in de maatschappij staan en hun verantwoordelijkheid nemen. Waar iedereen snapt waar het om draait.

FLOW is het verschil dat het échte verschil maakt

Als je in flow bent, loopt alles vanzelf. Dan ben je fit, flexibel, krachtig en zelfbewust. Dan doe je alleen dingen die bij jou passen. Dan is alles wat je doet fijn om te doen. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties. Excelleren is makkelijk als je in flow bent.

Laag ziekteverzuim, hoge winsten, vloeiende bedrijfsprocessen, optimale samen-werking, milieubewustzijn, trouwe klanten en leveranciers zijn vanzelfsprekend bij bedrijven in flow. Hoe ver ben je met jóuw bedrijf? Loopt alles al op rolletjes? Heb je een grote veerkracht?

Een paar weken terug zaten we met enkele coaches bij elkaar om plannen te maken voor een samenwerkingsverband. Het interessante is dat ik het liefste zelfstandig werk. Dan kan ik helemaal mijn eigen ding op mijn eigen manier doen. En dat wil ik zo houden!

Toch ben ik enthousiast over deze manier van samenwerken.

De reden is FLOW. Normaal ben ik lekker in flow, maar als we met zijn drieën samen zijn, ben ik constant 100% in flow. Dat is toch wel heel lekker! Hetzelfde geldt voor Hans en Jeroen.

Feitelijk doen we al wat bedrijven willen bereiken. Dat zijn we nu aan het vertalen naar een concreet aanbod van training, coaching en management. In flow komt alles vanzelf en dus hebben we ook meteen al een naam en metafoor voor de samenwerking.

De samenwerking Change2Flow geeft aan dat je kunt veranderen en in flow komen, én dat je dat het makkelijkst sámen doet. We onderscheiden vier fases van kramp tot flow zodat elk bedrijf vanuit zijn eigen situatie kan instappen en doorgroeien naar 100% flow.

De metafoor wordt perfect uitgebeeld door de foto bovenaan dit artikel: Je hebt bedrijven die tegen de stroom inzwemmen en zichzelf uitputten. En je hebt bedrijven die in flow zijn en alles vanzelf aangereikt krijgen. Als continuïteit voor jouw bedrijf belangrijk is, dan denk ik te weten wat je liever hebt! Toch?!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down