arrow_drop_up arrow_drop_down
22 oktober 2009 

De belangrijkste vaardigheid in het leven

Bij het willen realiseren van je doelen is het oké om van jezelf te accepteren dat je nou eenmaal heel veel onbewuste overtuigingen hebt die jou ervan weerhouden om je doel eenvoudig te realiseren. Vanaf het moment dat je jezelf bewust wordt dat je filters onder andere gevuld zijn met beperkende, tegenhoudende en saboterende overtuigingen, zul je de volledige verantwoordelijkheid gaan nemen voor je eigen resultaten. De belangrijkste vaardigheid in het leven is daarom: Het effectief omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Het gaat er niet om wat je meemaakt, maar hoe je er mee omgaat!

Omgaan met onzekerheden:

Volgens de kwantumfysica zijn er op elk moment oneindig veel mogelijkheden, totdat wij aandacht aan iets geven. Dit is een mooie theorie, maar die snappen we niet. We kunnen ons niet voorstellen wat dat precies inhoud, omdat het ver voorbij ons voorstellingsvermogen ligt. We probéren er echter wel een voorstelling van te maken. Net zoals we ons proberen voor te stellen hoe groot oneindig groot is. Of dat we proberen te bedenken wat God is of wat hij van ons zou verwachten. Dat lukt gewoonweg niet!!

Alle fenomenen die ons petje te boven gaan, reduceren we tot concrete en behapbare proporties. Hierdoor kunnen we omgaan met onze onzekerheden. Maar iedere invulling is hierdoor dus onvolledig. Er is altijd véél meer mogelijk dan wat wij ons kunnen voorstellen. De manier hoe jij deze reductie toepast (dus hoe jij omgaat met de onzekerheid dat alles mogelijk is), bepaalt hoe jij je leven invult.

De manier hoe jij waarneemt bepaalt jouw resultaat en persoonlijke effectiviteit. Maar pas op, want elke overtuiging wordt altijd bevestigd!

Omgaan met tegenslagen:

Ons huidige gedrag wordt bepaald door alle herinneringen, situaties en overtuigingen uit het verleden en je doelen voor de toekomst. Zo zijn er heel veel krachtige, mooie, versterkende, liefdevolle herinneringen die jou op dit moment kracht en energie geven. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel vervelende situaties (tegenslagen) geweest, die je momenteel beperken in je persoonlijke effectiviteit, je leven, je relaties, je gezondheid of je werk. Je denkt dat wat toen speelde nu nog steeds geldt.

Op de een of andere manier krijgen de vervelende herinneringen vaak meer aandacht dan versterkend voor je is. Alle tegenslagen, tegenwerkende gedachten, beperkende overtuigingen, energie vretende patronen, psychosomatische klachten, gemiste kansen en alle andere belemmeringen komen voort uit de oude vastzittende vervelende herinneringen en emoties uit het verleden.

Jouw vermogen om deze oude patronen los te laten en te transformeren naar versterkende emoties en versterkend gedrag is bepalend voor je persoonlijke effectiviteit in het hier en nu.

Je kunt deze basisvaardigheid prima (verder) ontwikkelen.

Ga meer inzicht krijgen in het communinicatiemodel, wordt je bewust van de logische niveaus van communicatie. Train jezelf om oude emoties los te laten en te transformeren naar versterkende stemmingen. Er zijn vele zelfhulpboeken op dit gebied. De meeste mensen prefereren echter om een gerichte training in persoonlijke ontwikkeling te volgen. In mijn trajecten Persoonlijke Kracht en Lead2Flow krijg je alle inzichten en gereedschappen om hier effectief mee aan de slag te gaan.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"