Wat is de belangrijkste vaardigheid in je leven?
15 augustus 2016 

Wat is de belangrijkste vaardigheid in je leven?

Vanaf je geboorte leer je de meest fantastische vaardigheden: Je leert netjes te eten, je mond te houden, netjes stil te zitten op school, goede cijfers te halen, een relatie aan te gaan, kindertjes te maken en jezelf voort te planten. Maar wat is nou de allerbelangrijkste vaardigheid in je leven? De vaardigheid waarmee je wérkelijk vol van het leven en het moment kunt genieten? Helemaal jezelf te zijn in elke willekeurige situatie? Vrij te zijn?

Ik kan me voorstellen dat je zegt dat het essentieel is om in het hier en nu te blijven. Natuurlijk klopt dat: Als je helemaal in het NU bent, leef en geniet je optimaal. Daarom heb je die vaardigheid al bij je geboorte meegekregen. Net als ieder mens.

Echter door je opvoeding en alles wat je hebt meegemaakt wordt je bijna voortdurend uit het NU getrokken. Je zou dus kunnen leren om ondanks alles tóch in het hier en nu te blijven (terug te komen). Voor veel mensen werkt dit. Maar werkt het ook voor jou?

Hoe zou het voor jou zijn als je niet meer uit het hier en nu getrokken zou worden? Stel dat je alle ‘triggers’ die je uit het hier en nu trekken zou loslaten. Zodat je niet meer reageert op oude patronen uit het verleden en onrealistische ideeën over de toekomst?

Oude patronen uit het verleden

Alles wat je meemaakt sla je op in je drie breinen: Je reptielenbrein heeft als belangrijkste taak om je in leven te houden. Dit brein checkt met name of er geen gevaar dreigt. Alles wat veilig is wordt  genegeerd. Je zoogdierenbrein zorgt er met name voor dat je niets te kort komt. Je cortex probeert krampachtig om alles te overzien.

Tegelijk gaat er bij je opvoeding ook veel aandacht naar onveilige en vervelende situaties. Daarom krijgen de vervelende en onveilige ervaringen de meeste aandacht en prioriteit. De vraag is of oude tegenslagen nu nog nuttig voor je zijn, of dat ze je onnodig uit het hier en nu trekken.

Onrealistische ideeën over de toekomst

In de toekomst is alles mogelijk. Als alles ongefilterd zou binnenkomen zou het zo overweldigend zijn dat we volkomen zouden paniekeren. Daarom perken we alles in tot bekende, overzichtelijke en behapbare proporties. Dat geeft je een soort gevoel van controle.

Soms laat je meer mogelijkheden toe dan gemiddeld en vorm je ideaalbeelden. Die zijn vaak de oorzaak van uitstelgedrag. Soms kijk je meer naar alle mogelijke problemen die op je pad kunnen komen. Die verlammen je. Mogelijkheden brengen onzekerheden met zich mee.

De belangrijkste vaardigheid

Daarom is de belangrijkste vaardigheid in je leven ‘het effectief kunnen omgaan met onzekerheden en tegenslagen’. Je wilt in eerste instantie de lading van tegenslagen (vervelende herinneringen en ervaringen) loslaten. Het resultaat is dat je niet meer uit het NU wordt getrokken.

Anderzijds wil je leren om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Het scheelt een hoop energie als je weet dat het wel goed komt. Maar het belangrijkste is dat je met een gerust hart in het nu kunt blijven genieten van alles wat zich nu aandient. Veel mensen willen dat weer leren. Hoe is dat voor jou?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down