Alles is mogelijk
31 maart 2013 

Alles is mogelijk

Veel mensen haken af bij de uitspraak “Alles is mogelijk”. Want dat ís niet zo. Proficiat dat jij er nog bent en alles mogelijk leest. Misschien vind je hier het lichtpuntje aan het einde van de tunnel van beperkingen. In tijden van crisis lijkt steeds minder mogelijk. Je krijgt het gevoel dat je moet vasthouden aan wat je hebt. Dat je alles moet veilig stellen. Dit is precies de manier om je af te sluiten van de oneindige mogelijkheden. Je gaat steeds minder mogelijkheden zien. Je wereld wordt steeds kleiner.

Als alles mogelijk is, waarom merk je daar dan zo weinig van?

Draai het eens om: Stel je eens voor dat het echt waar is; dat alles mogelijk is. Wie zou je dan zijn? Wat zou je doen? Het interessante van elk antwoord is, dat het nog niet eens een fractie is van wat wérkelijk mogelijk is. Er is altijd oneindig meer mogelijk dan wat jij je kunt bedenken.

Er was eens een man die er zijn levenswerk van gemaakt had om te ontdekken wat ‘alles is mogelijk’ inhoudt. Hij was al jaren geobsedeerd door het idee dat hij het ooit zou ontdekken. Toen hij op een zomerse dag op het strand was, zag hij dat zijn kleinzoon een kuiltje gegraven had. Het kind liep constant met een emmertje naar de zee, vulde het met water en gooide dat in het kuiltje. De man vroeg aan zijn kleinzoon wat hij aan het doen was. “Oh, ik doe al het water van de zee in dit kuiltje”. Waarop opa zij: “Jongen dat is onmogelijk”. Waarop zijn kleinzoon zei: “Och opa; ik heb eerder al het water van de zee in dit kuiltje geschept, dan dat jij zult begrijpen wat mogelijk is…..”.

We zijn slechts in staat om een heel klein stukje van de werkelijkheid waar te nemen. In de TAO hebben ze zo’n prachtige uitspraak dat als je denkt dat je het snapt, dat je er dan nog helemaal niets van snapt. Datzelfde geldt voor de stelling “alles is mogelijk”. Als je denkt te weten wat mogelijk is, dan doe je jezelf nog enorm te kort.

In het leven zijn we constant op zoek naar zekerheid.

Dat doen we door alles overzichtelijk, meetbaar en behapbaar te maken. We willen alles benoemen. Dan weten we wat de betekenis en de waarde van iets is. Leren omgaan met onzekerheden betekent dat je uit je beperkende comfortzone treedt. Dat je weer als een kind durft te kijken en ontdekken.

Als baby was je volledig in verbinding met de oneindige mogelijkheden. Gelukkig zit dit vermogen tot verbinden nog steeds in je. Met het opgroeien en volwassen worden bouw je jouw beperkende zekerheden op. Je gaat je steeds meer afsluiten. Dit proces kun je omdraaien. Je kunt jezelf weer opnieuw verbinden met de oneindige mogelijkheden.

Stel je oude overtuigingen ter discussie

Dat doe je door zekerheden los te laten. Door vastzittende overtuigingen ter discussie te stellen. Door waarden milder te maken. Door te accepteren dat alles mogelijk is terwijl je het nooit zult zien. Door elk succesje te vieren. Door te handelen vanuit een houding van ‘niet-weten’. Door je missie en je doelen heel helder te hebben. Door constant in beweging te blijven. Te doen.

Als je hierboven leest dat je je zekerheden dient los te laten, dan begrijp je misschien beter waarom al mijn trainingen gaan over de belangrijkste vaardigheid in het leven: Het effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen.

Door beperkende zekerheden los te laten ga je als vanzelf weer leven in het nu. Je komt als vanzelf weer in de flow. En het allermooiste is dat je je zelf weer verbindt met de oneindige mogelijkheden. Dat merk je aan je intuïtief handelen. Je intuïtie (als die ontdaan is van emoties) gaat ver voorbij wat jij voor mogelijk houdt.

Intuïtie is een hint van het oneindige universele bewustzijn

In het tv-programma ‘College Tour’ gaf Richard Gere een geweldig mooi advies aan alle kijkers: “Alles is mogelijk”. Hieronder vind je het betreffende stukje uit die uitzending:

 

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Tim Vanmarcke
Door

Tim Vanmarcke

op 1 April 2013

Alles is mogelijk
Dag Jos, Bedankt voor de post. Er is niks toe te voegen aan de woorden van Richard Gere! Hartelijke groet, Tim

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down