Affirmaties en andere stemmen in je hoofd
03 juni 2019 

Affirmaties en andere stemmen in je hoofd

Ben jij ook regelmatig in gesprek met jezelf? Heb je stemmen in je hoofd die je vertellen wat je wel en niet moet doen? Die je vertellen wat je wel en niet leuk vindt. Soms zijn die stemmen best vermoeiend, maar meestal heb je niet eens in de gaten dat je zo druk in je hoofd bent. Heb je wel eens onderzocht wat de toon van die stemmen is? Zeggen ze iets positiefs over jou en je gedrag? Of is het vooral negatief of beangstigend? Stel je eens voor hoe het voor je zou zijn als je alleen nog positief en versterkend tegen jezelf zou praten? Wat zou dat jou opleveren? Zou je dan veel dichter en makkelijker bij je doelen komen?

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn gewoon dingen die je tegen jezelf zegt! Affirmaties gebruik je bewuster dan de automatische stemmen in je hoofd. Bewuste affirmaties zijn de dingen die je graag tegen jezelf zegt en die je versterken. Die je beter maken, die je de gewenste richting opsturen.

In plaats van iets moeilijk te vinden, kun je het net zo goed makkelijk vinden. Het is en blijft maar een idee. Maar dat idee versterkt en bevestig je zelf! Als je constant tegen jezelf zegt dat het moeilijk is, dan ga je er zelf in geloven. Als je constant tegen jezelf zegt dat het makkelijk is, dan ga je dat ook geloven. Het is jóuw realiteit.

Zoals je mogelijk weet is de realiteit datgene wat jij waarneemt en kunt zien. De meeste mensen denken dat de realiteit zich afspeelt buiten henzelf, maar dat is complete onzin en absoluut niet waar. De realiteit is wat jij maakt van alle informatie die je binnenkrijgt en die je op jouw manier verwerkt. Je maakt dus zelf je eigen realiteit! Dat is meteen dé realiteit!

Kijk eerst even naar deze video waarin ik nauwkeurig uitleg hoe het werkt:

 

Er zijn drie factoren die je stemming en het uiteindelijke resultaat bepalen: Je realiteit, je fysiologie én je taal. Het is belangrijk om aan alle drie te werken, maar vandaag wil ik het hebben over taal. Wat je tegen jezelf zegt dus. En dan met name over bewust uitgesproken woorden: Affirmaties.

Mijn weerstand tegen affirmaties

Ik heb heel lang weerstand gevoeld bij het idee van affirmaties omdat ze vaak verkeerd toegepast worden. Je leest overal dat als je maar lang genoeg tegen jezelf zegt dat je bijvoorbeeld de moeite waard bent dat je er dan vanzelf in gaat geloven.

Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar meestal eindigen deze mensen met de volgende teleurstelling en krijgen ze wederom de bevestiging dat dit ook al niet werkt, dat het allemaal zinloos is en dat ze blijkbaar écht niet de moeite waard zijn. Daar gaan de goede bedoelingen.

Werken affirmaties eigenlijk wel?

Affirmaties werken wel degelijk, maar je dient ze wel op de juiste manier toe te passen. Én ze moeten onderdeel zijn van een bredere aanpak. Even een paar keer een positieve affirmatie opzeggen en overgaan tot de belabberde realiteit van alledag gaat uiteraard niet werken. Dat zou te mooi zijn om waar te wezen. En dan is het dat meestal ook!

Realiteit

Je realiteit wordt gevormd door de informatie die door je zintuigen binnenkomt én de manier waarop je die vertaalt. Dat vertalen gebeurt in het ‘zelf’. Dit is je ego, alles wat je geleerd hebt vanaf je geboorte. Je ‘zelf’ filtert, vervormt en generaliseert de binnenkomende informatie en maakt er jouw realiteit van.

Fysiologie

Je fysiologie kun je voor een belangrijk deel zelf beïnvloeden. Als je als een ingezakte en voorovergebogen zandzak door het leven gaat, constant je schouders laat hangen en dagelijks bergen suiker en koolhydraten wegwerkt dan heeft dat effect op je stemming en resultaat. Het is slim om goed voor je lijf te zorgen.

Taal

De woorden die je gebruikt komen voort uit je ‘zelf’. In je ‘zelf’ zitten alle herinneringen en (leer-) ervaringen opgeslagen. Dit is wat jou uniek maakt. Je ‘zelf’ leert en filtert tegelijkertijd. Je filtert informatie op basis van wat je geleerd hebt én je leert constant nieuwe manieren om te filteren. Je taal (wat je tegen jezelf zegt) is aangeleerd en kun je dus veranderen.

Verkeerd gebruik van affirmaties

Veel mensen gaan affirmaties gebruiken omdat ze niet tevreden zijn met hun huidige situatie. Dan is de reden om affirmaties te gebruiken bedoeld om een probleem op te lossen. Het risico is dat je iedere keer onbewust de link legt tussen het probleem en de affirmaties. Dan versterk je het probleem!

Vorige week sprak ik iemand die al maanden lang intensief affirmaties uitsprak. Met name iedere keer als ze bewust werd van haar vervelende situatie. En dat was tig keer op een dag. Ze had affirmaties als ‘ik wil niet meer onzeker overkomen’ en ‘ik wil niet meer afhankelijk zijn’. Ons systeem kent geen ontkenning en hoort steeds ‘ik ben onzeker en afhankelijk’. Dan versterk je het probleem!

Als je denkt dat je het beter weet dan je onderbewuste dan zit je constant in de weerstand. Iedere keer als je denkt dat je iets moet doen om je situatie te verbeteren ga je verder van jezelf en je resultaat vandaan. Je systeem en het universum vertalen alle kennis automatisch in concrete actie. Hier tegenin gaan versterkt het probleem!

Bij het uitspreken van affirmaties dient je hele lijf mee te doen en de stelling volledig te omarmen en te accepteren. Je kunt in je hoofd tegen jezelf zeggen dat je zeker bent van jezelf, maar als de rest van je systeem een dikke middelvinger naar die gedachte opsteekt dan versterk je het probleem alleen maar!

Zo zullen affirmaties prima voor je werken

Je had al begrepen dat als je affirmaties goed toepast dat ze dan wel degelijk positief voor je kunnen werken. Als je niet in bovengenoemde valkuilen trapt en kiest voor een bredere aanpak dan zullen ze je onderbewuste opnieuw en positief programmeren en je ‘zelf’ richting geven. Je gedrag en je resultaten zullen zichzelf ontwikkelen op de manier die bij je affirmaties past. Hierbij de handvatten voor een optimaal resultaat:

Vertrouw op je onderbewuste

Je onderbewuste stuurt je gehele systeem aan. De woorden die je kiest komen voort uit je onderbewuste (dus ook je affirmaties). Je stemming en resultaat komen voort uit je onderbewuste. Vertrouw hierop! Dat betekent dat als je wilt veranderen dat je altijd éérst je onderbewuste ervaringen opschoont en van binnenuit leert wat je wilt.

Vervolgens laat je jouw onderbewuste leidend zijn en kijk je welke richting je opgaat. Dit noem ik ‘geïnspireerde actie’ en dit is de enige écht effectieve manier om te werken en te leven. Affirmaties kunnen helpen om een nieuwe richting in je onderbewuste te programmeren. Het herhalen van affirmaties helpt je om jezelf steeds te herinneren aan de nieuwe richting.

Maak positieve affirmaties

Met ‘positieve’ bedoel ik dat je omschrijft wat je wél wilt (en niet wat je níet wilt). Stel dat je jezelf onzeker vindt, dan is een foute affirmatie ‘ik wil niet meer onzeker zijn’. Maak daarvan ‘ik ben zeker’. Bij het hardop uitspreken (jaja; dat valt niet mee voor iemand die onzeker is) ga je fier en zelfverzekerd rechtop staan en gebruik je een krachtige stem. Overtuig jezelf dat het klopt wat je zegt.

Maak affirmaties op identiteit niveau

Het heeft weinig nut om affirmaties op gedragsniveau te maken. Denk hierbij aan uitspraken als ‘ik doe slimme dingen en ik werk hard aan mijn doel om schatrijk te worden’. Maar maak er een zoals ‘ik ben rijk’. Dus begin affirmaties met ‘ik ben…’. Vertrouw er op dat je onderbewuste vanzelf het juiste gedrag gaat ondersteunen.

Spreek affirmaties uit in het NU

Om je brein te programmeren dien je altijd in het NU te praten. Je lijf is altijd in het NU en snapt niets van toekomst of verleden. Alles wordt automatisch naar het NU vertaald. Zeg dus niet zoiets als ‘Ik wil volgend jaar onafhankelijk zijn’ maar ‘ik ben onafhankelijk’. Vervolgens zal je brein dit als waarheid aan je presenteren en je gedrag erop aanpassen.

Doe het uitsluitend voor jezelf

Affirmaties doe je uitsluitend voor jezelf en om je eigen systeem  te programmeren. Het heeft geen zin om jezelf wijs proberen te maken dat hij/zij van je houdt of dat het geld naar je toestroomt. Maak dan affirmaties als ‘Ik ben de moeite waard om van mezelf te houden’ of ‘ik ben het waard om rijk te zijn’.

Zorg dat je jouw missie helder hebt

Je missie is wat je hier op aarde komt doen. Het is jouw levenspad, jouw toegevoegde waarde, jouw reden van bestaan. Iedereen is hier op aarde met een eigen missie. Dat is wat jou leven uniek en zinvol maakt. Maak je missie helder en zorg dat je affirmaties hierop aansluiten. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en jouw levenspad.

Spreek affirmaties hardop uit

Het werkt nu eenmaal beter om jezelf ergens van te overtuigen als je het hardop uitspreekt. Ik kan me voorstellen dat je het nu nog ‘raar’ vindt om ’s morgens fietsend of wandelend hardop je affirmaties uit te spreken. Wat zullen mensen wel niet van je denken!! Na een paar weken ga je er zelf in geloven en wordt het heel natuurlijk gedrag.

Kies het juiste moment

Je wilt je affirmaties op een dieper niveau in je onderbewuste programmeren. Dat gaat het makkelijkst als je lekker in je vel zit en ‘dicht bij je onderbewuste’ bent. Dat betekent dat je veel alfa hersenfrequenties produceert en heerlijk ontspannen bent.

Voor bijna iedereen is het beste moment om je affirmaties direct na het ontspannen wakker worden uit te spreken (eventueel zachtjes om de rest van het gezin niet wakker te maken). Als je mediteert dan is het zinvol om ze tijdens of direct na je meditatie uit te spreken. Maar alle momenten waarop je lekker ontspannen bent zijn prima.

Kies voor een brede aanpak

Affirmaties zijn uiteraard geen ‘Haarlemmer Olie’ en geen oplossing voor alle problemen. Maar ze kunnen een uitstekend onderdeel zijn van een brede aanpak van persoonlijke ontwikkeling. Het blijft belangrijk om je ‘zelf’ op te schonen (loslaten van oude emoties en vervelende ervaringen). En om samen met anderen naar een nieuw level door te groeien.

Aan de slag met affirmaties

Als je wilt beginnen met affirmaties optimaal in te zetten dan is het dus belangrijk om bovenstaande punten te respecteren en toe te passen. Dus zorg dat ze positief zijn, dat ze op identiteit niveau beschrijven wat je wél wilt, dat je ze in de juiste stemming uitspreekt, dat je gehele systeem de affirmaties ondersteunt en dat je het breed aanpakt. Hierbij enkele manieren die heel goed werken:

Combineer met binaural beats

De makkelijkste en snelste manier om je affirmaties snel in je gehele systeem te krijgen is door gebruik te maken van binaural beats (lees mijn blog over hersengolven). Je kunt de playlist gebruiken die ik op Spotify heb aangemaakt (je dient de premium versie te hebben).

Die playlist gaat door alle hersenfrequenties heen zodat je alle lagen van je (onder-) bewustzijn doorloopt en in lijn brengt. In eerste instantie zul je waarschijnlijk weerstand voelen in je buik. Herhaal een affirmatie net zo lang totdat er geen spanning meer ontstaat en je hem volledig gelooft.

De aanpak is heel eenvoudig: Neem een affirmatie in gedachten en blijf deze herhalen tijdens de gehele playlist. Is het zo simpel? JA. Blijf deze oefening herhalen totdat de affirmatie volledig congruent, geloofwaardig en oké voelt.

Combineer met meditatie

Begin met mediteren. Als je nog niet mediteert dan kun je dat hier leren. Je kunt ook zo’n 10 minuten deze oefening doen om in een heerlijk ontspannen staat te komen:

  • Ga op een rustige plek zitten en sluit je ogen
  • Ontspan je tong en je kaak
  • Vertraag langzaam je ademhaling
  • Verruim je bewustzijn (wordt je bewust van de ruimte om je heen)

Als je in een heerlijk ontspannen staat bent, dan doorloop je deze stappen:

  1. Neem de affirmatie in gedachten en spreek hem 10 keer uit in je hoofd
  2. Ga dieper in je lijf en spreek de affirmatie 10 keer uit met je hart (ps. je hart heeft zijn eigen ‘taal’)
  3. Ga nog dieper in je lijf en spreek de affirmatie 10 keer vanuit in je buik (ps. je buik heeft ook een eigen ‘taal’)

Het doel van deze aanpak is om je gehele systeem congruent te maken met de affirmatie (zodat de woorden door je gehele lijf ondersteund worden). Herhaal deze oefening eventueel enkele keren totdat je gehele systeem de affirmatie ondersteunt en accepteert. Maar in ieder geval tot eventuele spanning in je buik wegblijft en je hem écht gelooft.

Kies voor persoonlijke ontwikkeling

Het doel van affirmaties is om meer en makkelijker te bereiken wat je wilt. In mijn programma’s Persoonlijke Kracht en Lead2Flow leer je diverse inzichten en technieken om veel beter in je vel te komen en alles te bereiken wat je wilt. Bovendien werk je samen met andere deelnemers en leer je veel van elkaars ervaringen.

In een brede aanpak past ook dat je dankbaar bent voor alles wat je ervaart, wat je doet en wie je bent. Dus neem minstens één affirmatie mee met dankbaarheid. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben dankbaar voor wie ik ben, wat ik doe en wat ik heb’. Kies in ieder geval je eigen woorden en hoeveel affirmaties nog prettig hanteerbaar zijn voor jou.

Blijf oefenen

In het begin zijn affirmaties bedoeld om dingen te veranderen, maar later zijn ze vooral bedoeld om je nieuwe gedrag te bestendigen. Daarom is het belangrijk om affirmaties dagelijks te blijven herhalen en je er goed bij te voelen.

Het allerbelangrijkste is om te vertrouwen op de intelligentie van je lijf en het universum. Besef je dat jouw hele systeem de oorsprong is van alle gedrag, alle resultaten en hoe je omgeving er uitziet. Neem daarom uitsluitend geïnspireerde actie vanuit een goed gevoel en blijf trouw aan jezelf.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down