arrow_drop_up arrow_drop_down
22 januari 2011 

Hoe doe je dat? Weerstand loslaten

In mijn artikelen kun je gelezen hoe belangrijk het is om je weerstand los te laten. Ik kreeg verschillende vragen om uit te leggen HOE je dat doet. Nou dat is eigenlijk heel makkelijk... Sommige mensen voelen al weerstand bij de stelling 'dat is heel makkelijk'. Laat maar los!! 'Ja maar.... ik weet toch niet HOE? Dat zou je toch uitleggen.... ' Dat is dus ook weerstand. Als je iets niet snapt, niet weet wat je moet doen, nog vragen hebt: dat is allemaal weerstand. Als je merkt dat je een negatieve houding ontwikkelt: het gevolg van weerstand. Laat maar los!! Je weet namelijk al vanaf je geboorte (en mogelijk daarvóór ook al) hoe je moet loslaten. Als je in je leven niet al heel veel had losgelaten, dan was je nooit zover gekomen. Ga er dus eens van uit, dat je al heel goed bent in loslaten. Laat maar los!!

Alles gaat onbewust

De kans is groot dat je op bewust niveau niet weet hoe het moet. Hier komt de controlefreak weer om de hoek kijken. Die wil alles bewust en cognitief benaderen. Ik had je al uitgelegd, dat je geen bewuste controle hebt. Bewust controle proberen houden, is een illusie die heel veel negatieve energie kost. Laat maar los!! Loslaten gebeurt op een diep onbewust niveau. Je bewuste heeft wél de vrije wil om weerstand vast te houden of los te laten. Maar het proces van het loslaten gebeurt op onbewust niveau. Je lichaam weet hoe dat moet. Het doet namelijk niet anders; de gehele dag door. Laat maar los!!

Beperkende overtuigingen

Door opvoeding, situaties en levenservaring heb je overtuigingen aangenomen. Sommige zullen je versterken, sommige zullen je verzwakken. De overtuiging dat je bewuste controle MOET houden is een verzwakkende overtuiging. Die overtuiging blokkeert het geautomatiseerd loslaten door je lijf. Je houdt de weerstand dus vast. Feitelijk zet je daarmee jezelf vast. Je zult bewust moeten beslissen of je deze weerstand wilt vasthouden of loslaten. Laat maar los!!

Basis voor burnout

De patronen die tot weerstand leiden, hebben vaak een vermijdende sturing. Je probeert de pijn van de keerzijde te vermijden. Stel dat je vroeger bent gepest, dan zul je 'vriendelijkheid' nu heel belangrijk vinden. Met 'vriendelijkheid' bedoel je eigenlijk 'niet pesten'. Met 'vriendelijkheid' wil je dus het pesten (de keerzijde cq de pijn) vermijden. Dit vermijdende gedrag (de weerstand) kost echter veel negatieve energie. Alle cliënten die met een burnout bij mij kwamen, hadden allemaal sterk vermijdend gedrag. Ze verspilden hun kostbare energie aan het vermijden van wat ze NIET wilden. Laat maar los!!

Effectieve methode

Er zijn allerlei manieren om weerstand los te laten. Elke methode geeft weer een andere verklaring voor wat er precies van binnen gebeurt. Ze werken allemaal wel, dus je kunt stellen dat de onderliggende verklaring niet echt relevant is. In Persoonlijke Kracht leer je effectieve technieken toepassen op alle angsten, weerstand, overtuigingen en belemmeringen. PLT is een, door mijzelf, geoptimaliseerd proces dat de meest effectieve elementen van alle bekende methoden combineert tot een heel compact en super effectief geheel. Om weerstand los te laten, kun je een minivariant van PLT toepassen. Je volgt drie stappen:
  1. Herkennen dat er weerstand is Daarvoor gebruik je bovenstaande uitleg en het artikel van vorige week. Je herkent weerstand als spanning in je lijf. Concentreer je op deze spanning.
  2. Beslissen dat je het wilt loslaten Je neemt op bewust niveau de beslissing en je laat je onderbewuste het werk doen. Stel jezelf één van deze vragen (voel welke vraag het beste werkt voor jou): -  'Heb je liever deze weerstand of wil je liever vrij zijn?' -  'Versterkt deze weerstand me, of kan ik hem NU loslaten?' -  'Hoe wil ik me in deze situatie eigenlijk WEL voelen?'
  3. Controleer of de weerstand weg is Voel gewoon in je lijf of de weerstand weg is (of weg ebt). Zo niet; dan ga je terug naar stap 1 (voel in je lijf dat er weerstand is)
Om te voorkomen dat je later weer opnieuw weerstand zult ervaren, dien je dit proces dagelijks meerdere keren te oefenen en te herhalen. Neem om te oefenen allerlei oude situatie in gedachten (één voor één), waarin je weerstand voelde.  Laat die weerstand vervolgens los. Na een tijdje zul je merken dat je automatisch anders (met minder weerstand) zult reageren.
Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"