Voor wie moet jij jezelf bewijzen?
19 februari 2017 

Voor wie moet jij jezelf bewijzen?

Veel mensen moeten zichzelf dagelijks bewijzen. Daar kun je heel ver mee komen, maar het kost ook veel negatieve energie. Zoveel zelfs dat je er burnout van kunt worden. Daarom kunnen we veel van deze mensen en hun bewijsdrang leren. Of je nu ondernemer, leidinggevende, P&O manager, burnout, overspannen of ouder bent: Zorg dat je aanstuurt op groei en ontwikkeling en niet op het eindresultaat. Misschien denk je dat het toch écht om het resultaat gaat. Dat klopt. Maar wil je dat jouw medewerkers of kinderen zich kapot werken en in een burnout belanden of dat ze zich ontwikkelen tot mensen die op een gezonde wijze een waardevolle bijdrage en resultaat leveren?

Bewijsdrang ontstaat in je opvoeding: Als je bijvoorbeeld nooit complimenten hebt gehad, als je steeds kritiek kreeg, als je rapportcijfers nooit hoog genoeg waren, als andere kinderen het altijd beter deden, als je al heel jong volwassen moest zijn, als je ouders ziek of afwezig waren, als de mening van de buren belangrijker was dan de jouwe, dan kan het zomaar zijn dat je extreem je best bent gaan doen om aandacht, waardering en complimenten van je ouders te krijgen.

Onder bewijsdrang ligt een verborgen verlangen

Dat verlangen vertaalt zich naar hoe je als volwassene werkt en leeft. Je hebt niet in de gaten waarom je jezelf steeds moet bewijzen of misschien gebruik je deze woorden niet eens. Maar feit is wel dat je steeds de beste wilt zijn, dat je persé moet winnen, dat je complimenten wilt afdwingen, dat je niet tegen kritiek kunt en dat je jouw motivatie haalt door je aan uitdagingen vast te klampen.

Zoals gezegd kun je daar heel ver mee komen. Veel van mijn burnout-cliënten zijn succesvolle ondernemers, gerespecteerde managers en hardwerkende professionals. Velen moeten zich nog dagelijks bewijzen om hiermee, geheel onbewust, aandacht en waardering van hun ouders te krijgen. Als mensen je vertellen dat ze zich uitsluitend voor zichzelf willen bewijzen, dan weet je nu wat er achter zit!

Wat kun je als ouder doen?

Als je ouder/opvoeder bent dan is het belangrijk om je kinderen op te voeden door met name aandacht te geven aan hun inspanning en hun vermogen om te groeien en dingen voor elkaar te krijgen. Geef ze complimenten voor de manier waarop zich ontwikkelen. Stimuleer zelfstandigheid en laat ze zelf oplossingen bedenken. En steun en complimenteer ze daarbij! Dan geef je ze het beste mee.

Wat kun je als manager doen?

Zorg voor een veilige omgeving waarin mensen zich prettig voelen om te experimenteren en zelfstandig zaken op te pakken, waarin je met name hun inbreng en hun vermogen om oplossingen te vinden waardeert, waarin je mensen kleine stapjes leert zetten. Maar besef je ook dat je geen coach of therapeut bent en dat je niet gaat zitten wroeten in het brein van je medewerkers.

Wat kun je zelf doen?

Als je al burnout, overspannen, overwerkt of moe bent, dan is het slim om mijn specialistische hulp in te schakelen. Ik leg heel snel de kern van je vermoeidheid en bewijsdrang bloot en ik weet ook wat we moeten doen om de gezonde balans weer te herstellen. Normaal gesproken kom je er zelf niet uit omdat je ook hierin wilt bewijzen dat je het zelf wel kunt! Neem gewoon contact op.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Anne
Door

Anne

op 20 Feb 2017

Dat klopt helemaal. Zo
Dat klopt helemaal. Zo herkenbaar en het is al een goed begin wanneer je je hiervan bewust bent. Gaan voor de 70% i.p.v. 120%, jezelf veel complimenten geven, schouderklopjes en niet wachten tot het van iemand anders komt,.....van jezelf houden.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 22 Feb 2017

details

Ik heb te weinig details van je, maar het kan zomaar zijn dat 'jezelf veel complimenten geven' eigenlijk een soort verplichting is (en dus een overlevings-strategie). Van jezelf houden is de oplossing voor alles. Dus zou ik de voorkeur geven!

Simon
Door

Simon

op 21 Feb 2017

Dit is allemaal zo herkenbaar
Dit is allemaal zo herkenbaar.kan het zo 1 op 1 op mijn leven leggen..zit zelf met een burnout waar ik veel te weinig aandacht aan heb gegeven en altijd maar ontkennen omdat ik vond dat ik vooral moest presteren en doorgaan...maar krijg hem nu dubbel zo hard terug.het is echt niet in je eentje op te lossen...maar blijf knokken om er bovenop te komen......

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 22 Feb 2017

knokken

Knokken is hetzelfde als presteren en doorgaan!!! 

Je probeert dus met dezelfde strategie als waarmee je IN de burnout bent gekomen er weer UIT te komen! Dat lukt meestal niet!

Zorg dat je professionele, specialistische hulp krijgt. Ik kan je de spiegel voorhouden en je blinde vlekken helder maken. En tevens de oplossing en aanpak bieden om weer snel en definitief fit te worden.

Yvon de gelder
Door

Yvon de gelder

op 05 Mar 2017

Burnout
Na 33 jaar huwelijk is mijn huwelijk voorbij. Manlief(50) heeft een burn out. En ontkent alles. Ik ben de oorzaak van zijn problemen en irritaties en boosheid. Ik moet veranderen zodat hij geen last meer heeft van mij.Hij weigert alle hulp van coaches enz.Na 2 jaar in oorlog van verwijten agresie geleefd te hebben ben ik weg gegaan. Wat u hier boven schrijft is op en top mijn man. Nooit mogen wezen wie hij was,sleutelkind en nog nooit één compliment van zijn ouders gehad. Gekleineerd en genegeerd. Dit uitte zich inderdaad in bewijsdrang. Is ondernemer,werkt voor 200%. Verschillende berijven/projecten gedaan. En dan is de energie op. Ook lichamelijk heel veel klachten. Hart,reuma,diabeet,hernia, nier en galstenen en enz. En nog niet aan zichzelf denken. Nu is het zover dat hij zijn vrouw kwijt is,zijn 3 kinderen(18,20 en 23 jaar) door zijn gedrag ook aan het weg duwen is. En ik vraag mezelf af hoe ver moet hij nog afzakken voordat hij beseft dat hij de oorzaak ik van zijn eigen toestand. Ik vind het verschrikkelijk om zijn destructieve gedrag aan te zien. Mijn grootste angst is dat hij zo depressief word dat hij een eind maakt aan zijn leven.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 06 Mar 2017

patronen doorbreken

In ieder geval is het heel goed dat je voor jezelf gekozen hebt. Bij burnout is de eerste stap dat je je patronen gaat doorbreken. In mijn praktijk zie ik veel cliënten waarvan de partner is vertrokken (of dreigt te vertrekken) waardoor ze zich realiseren dat ze nu toch écht iets moeten gaan doen. Hopelijk werkt het bij jouw man ook zo.

Veel sterkte en wijsheid gewenst.

Reactie plaatsen