arrow_drop_up arrow_drop_down
25 oktober 2009 

Je bent niet je angsten

Sommige mensen maken een giga denkfout door te denken dat ze hun angsten zijn. Sommigen denken dat ze hun angsten nodig hebben om te functioneren en te leven. Dat is dus NIET zo. Omdat sociale angsten heel heftig kunnen aanvoelen en je hele leven kunnen beheersen, lijkt het soms of ze werkelijk bij jóu horen. Het lijkt dan, alsof je er nooit meer van af komt. Dat werd ons vroeger ook wijsgemaakt door ‘deskundigen’: “Als je een angst in 10 jaar opbouwt, duurt het 10 jaar om hem af te bouwen”. Wat een onzin!

Identificeer je niet met je angsten

Een voorbeeld uit mijn coachingpraktijk is, dat sommige mensen met emetofobie (overgeefangst) zich emetofoob noemen. Dan hebben ze pas écht een probleem. Van een emetofobie kun je redelijk snel afkomen. Als je een emetofoob bent, wie zou jou dan nog kunnen helpen; dit is immers wie je bent!

Er is zelfs een forum en chatbox voor emetofoben, waarbij de vaste bezoekers om de eer lijken te strijden wie de meest vaste bezoeker is. Het probleem is eenvoudig uit te leggen aan de hand van de logische niveaus binnen NLP. De logische niveaus maken een verschil tussen de binnenkant en de buitenkant. Ze zijn als volgt opgebouwd:

  • MISSIE (het doel van je aanwezigheid op aarde; je toegevoegde waarde)
  • IDENTITEIT (wie je bent, wat je betekent en wat je jezelf toestaat)
  • WAARDEN (geven de energie aan je keuzes en overtuigingen)
  • OVERTUIGINGEN (creëren jouw realiteit, geven gevoel van zekerheid)
  • VAARDIGHEDEN (je goed geoefende reacties, waar je goed in bent)
  • GEDRAG (jouw reactie op je omgeving en jouw werkelijkheid)
  • OMGEVING (jouw realiteit waarin je jezelf begeeft)

Simpel gezegd: De binnenkant is wie je bent en de buitenkant is wat je doet.

De binnenkant is behoorlijk stabiel en lastig te veranderen, de buitenkant is vluchtig en makkelijk te veranderen. Je zegt toch zelf ook wel eens; ‘dan doe ik het toch gewoon anders; geen probleem hoor’.

De clou is dat angsten op gedragsniveau zitten en daarom makkelijk los te laten zijn. Daarom ben je bijvoorbeeld heel snel van je emetofobie (gedragsniveau) af en zal een emetofoob (identiteit) niet snel veranderen. Je bent dus niet je angsten. Je angsten zijn ergens ontstaan; je bent er niet mee geboren en ze zitten niet in je genen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. De meest voortkomende zijn:

  • Klassieke fobieën (hoogtevrees, claustrofobie) ontstaan vaak geleidelijk, ze zijn een soort stimulus-respons reactie. Als je moeder bijvoorbeeld hoogtevrees heeft, zal ze je veel waarschuwen voor hoogtes en zelf het voorbeeld geven hoe je in paniek kunt raken. Dat gedrag is geconditioneerd en nu een synesthesie (psychische reflex) geworden.
  • Afgeleide angsten (pleinvrees, smetvrees) ontstaan vaak in een heftige periode in je leven. Je koppelt dan de negatieve lading van die periode aan iets heel normaals. Vaak is het een manier om dingen voor elkaar te krijgen (op een niet zo prettige wijze overigens).
  • Trauma (autorijangst, ladderangst) ontstaat door een heftige gebeurtenis. Als je bijvoorbeeld een ernstig ongeluk maakt met je auto, of als je van een ladder valt. Als mensen in een gewelddadige omgeving opgroeien, spreken we van een ontwikkelingstrauma.

Alle angsten en fobieën op gedragsniveau zijn in een paar minuten tot een paar uur weg te nemen.

In coaching werk je heel direct aan het loslaten van de angst. Er zijn diverse verantwoorde technieken die heel effectief de lading van de situatie afhalen.

Bij afgeleide angsten moet je ook de lading van de oorspronkelijke situatie afhalen. Dat kost iets meer tijd. Bij problemen op identiteitsniveau zul je een persoonlijke groeistap moeten maken. In de training Persoonlijke Kracht leer je om jezelf op alle logische niveaus te ontwikkelen. Alleen als alle niveaus volledig congruent met elkaar zijn, zul je volledig vrij en jezelf kunnen zijn. Gewoon jezelf zijn; dat wil toch iedereen!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"