Stoppen met Piekeren; Zo krijg je weer rust in je hoofd
14 november 2021 

Stoppen met Piekeren; Zo krijg je weer rust in je hoofd

Heb je last van constante zorgen en negatieve gedachten? Leer hoe je piekeren kunt stoppen en je mentale welzijn kunt verbeteren met deze effectieve strategieën.

Piekeren is een veelvoorkomend mentaal proces dat ons vaak in zijn greep houdt. Het kan leiden tot stress, slapeloosheid en een algehele uitputting. Maar nog erger; piekeren versterkt zichzelf en is dan nog moeilijker te stoppen. Maar maak je geen zorgen; ik leg je uit hoe piekeren werkt en ik geef je enkele praktische manieren om het te stoppen.

Wat is piekeren?

Piekeren is een vorm van mentaal malen waarbij je steeds dezelfde gedachten en zorgen overdenkt, zonder tot een oplossing te komen. Het kan optreden wanneer je gestrest, vermoeid, angstig of onzeker bent. Piekeren gaat vaak gepaard met negatieve emoties en lichamelijke klachten, en het kan een verlammend effect hebben op je dagelijks leven.

De vicieuze cirkel van piekeren

Een van de redenen waarom piekeren zo moeilijk te stoppen is, is omdat het een zichzelf versterkend proces is. Wanneer je begint te piekeren, activeer je het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor zorgen en angst. Dit leidt tot de vrijlating van stresshormonen zoals cortisol, wat resulteert in fysieke symptomen zoals een verhoogde hartslag en gespannen spieren.

Deze fysieke symptomen kunnen op hun beurt je piekeren versterken omdat ze je nog meer angst en stress bezorgen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin piekeren leidt tot fysieke symptomen en fysieke symptomen leiden tot meer piekeren.

De oplossing voor piekeren

Een van de meest voor de hand liggende oplossingen is ervoor te zorgen dat je weer fit en energiek bent (dan stopt het piekeren vanzelf). Dit omvat fysieke activiteiten zoals wandelen, sporten en sociale interactie. Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen en je energieniveau op peil te houden.

Echter, piekeren kan soms ook fungeren als een manier om moeilijke emoties en situaties te vermijden. Als je bijvoorbeeld bang bent voor bepaalde situaties of emoties, zoals eenzaamheid, verdriet of boosheid, kan piekeren dienen als een afleiding van deze gevoelens. In plaats van de essentie van deze emoties onder ogen te zien en te accepteren, blijf je piekeren om ze te vermijden.

Alternatieve benaderingen

Naast het zorgen voor je fysieke en mentale welzijn zijn er andere benaderingen om piekeren te stoppen. Deze benaderingen richten zich op het beïnvloeden van je brein-frequenties, je hartcoherentie en je buikbrein.

Brein-frequenties:

Je brein functioneert op verschillende frequenties, waarvan sommige frequenties direct verband houden met piekeren. Van hoge naar lage frequenties: 

Gamma-frequenties treden op tijdens momenten van helderheid en inzicht, terwijl bèta-frequenties worden geassocieerd met actieve gedachten, maar ook met stress en angst. Alpha-frequenties treden op wanneer je ontspant, mediteert en een goede ademhaling hebt. Theta-frequenties zijn betrokken bij diepe meditatie en slaap, en delta-frequenties zorgen voor fysiek herstel en versterking van het immuunsysteem.

Hartcoherentie:

Hartcoherentie is een techniek waarbij je je hartslagvariabiliteit verhoogt door middel van gerichte ademhaling en positieve emoties. Dit communiceert met je brein dat het veilig en ontspannen is, en zal helpen om piekeren te verminderen en je algehele stressniveau te verlagen.

Buikbrein:

Je darmen bevatten ook een "brein" dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van hormonen en het verwerken van emoties. Het betrekken van je buikbrein bij het verwerken van emoties en stress kan helpen om piekeren te verminderen.

Oefening om te stoppen met piekeren

Met deze eenvoudige oefening ga je het piekeren doorbreken en je mentale staat verbeteren:

1. Ga comfortabel zitten en concentreer je op je hartgebied.

2. Adem ritmisch in en uit. Doe alsof je via je hart ademt.

3. Herinner jezelf aan een moment waarop je jezelf gelukkig en comfortabel voelde, en concentreer je op dat gevoel.

4. Ontspan je kaak en tong en blijf ademen in een regelmatig patroon.

5. Terwijl je je concentreert op je hart en je positieve emotie zullen je negatieve gedachten en zorgen vanzelf oplossen.

Er is nog hoop

Piekeren kan een slopend en zichzelf versterkend proces zijn, maar het is niet onoverkomelijk. Door je bewust te worden van de patronen van piekeren en gebruik te maken van alternatieve benaderingen zoals het beïnvloeden van je brein frequenties, het toepassen van hartcoherentie en het betrekken van je buikbrein, kun je leren om piekeren te stoppen en je mentale welzijn te verbeteren. 

Het vergt inzet en geduld om deze gewoonten te doorbreken, maar de beloning van een rustiger, gezonder leven is de moeite waard.


Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.