arrow_drop_up arrow_drop_down
20 november 2017 

Zo laat je werkdruk en stress los

Werkdruk en stress lijken de normaalste zaak van de wereld, maar is dat wel zo? Veel mensen ervaren een constante druk van leidinggevenden, klanten, personeelstekort, hoeveelheid werk en hoge verwachtingen. Anderen hebben vooral last van hun eigen perfectionisme, loyaliteit en hun angst om de controle te verliezen. Niet voor niets ervaren 13% van alle werkenden burnout symptomen. Dat is niet goed voor je gezondheid en dat is het waarschijnlijk niet waard. Maar de vraag die je jezelf moet stellen is of jouw werkdruk écht aan de omstandigheden ligt, of dat het jouw eigen beleving van de situatie is. Je snapt wel waar ik heen wil!

Wat is werkdruk?

Ik schat dat zo’n 90% van alle werkdruk en stress NIET aan de feitelijke omstandigheden ligt, maar aan je eigen interpretatie ervan. Veel van mijn cliënten proberen me te overtuigen dat hun hoge werkdruk toch écht realiteit is. En dat, als zij zich geen slag in de rondte werken, er veel werk blijft liggen en er van alles fout gaat.

Echter wat jij als realiteit ervaart, bestaat uitsluitend in je eigen beleving. Dé realiteit bestaat namelijk niet. Uiteraard heb je collega’s die ook werkdruk en stress ervaren. Maar hoewel ze dezelfde woorden gebruiken, ervaren ze het toch weer op hun eigen manier. Wat iemand als realiteit ervaart is slechts zijn éigen realiteit en zijn éigen vertaling van de omstandigheden.

Hoe pak je werkdruk aan?

Je snapt al dat het niet de hoogste prioriteit heeft om de omstandigheden te veranderen. Het belangrijkste is om je eigen realiteit te veranderen. In die 10% van de gevallen dat het écht aan de omstandigheden ligt, kun je in ieder geval leren om er wat makkelijker en gezonder mee om te gaan. Dus in alle gevallen kun je jouw werkdruk loslaten en lichter maken.

Het veranderen van je eigen realiteit is al zo’n 40  jaar de basis van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Dus hoe je dat effectief doet is al lang uitgezocht en veel mensen hebben het zich al eigen gemaakt. De laatste tijd is Mindfulness binnen bedrijven en organisaties erg in opkomst als oplossing voor werkdruk en stress. Dus tools zijn er genoeg.

Laat je werkdruk en stress los!

In Lead2Flow leer je op regelmatige basis eenvoudige en direct toepasbare technieken, waarmee je in no-time je werkdruk en stress verlaagt. Je leert hoe je jouw realiteit vormt en hoe je die eenvoudig kunt veranderen. Je leert ontspanning en rust te ervaren in situaties waar je eerst nog stress ervaarde. Dat wil jij toch ook!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"