arrow_drop_up arrow_drop_down
9 juni 2013 

De basis voor Dienend Leiderschap

Dienend leiderschap is volgens sommigen een hype die wel weer overwaait. Een nieuwe management stijl die alle andere vervangt. Dat maakte me erg nieuwsgierig en ik ben op onderzoek uitgegaan. Wat maakt dienend leiderschap nou zo uniek of anders dan al die andere stijlen?

Mijn conclusie is dat dienend leiderschap niet een bepaalde stijl van leidinggeven is zoals bij de vier stijlen van het situationeel leidinggeven. Het is meer een levenshouding. Hoe je als mens in je werk en je leven staat. Het is de basis om, ongeacht de stijl, verantwoord leiding te kunnen geven.

Waar draait het om?

Het tegenovergestelde van dienend leiderschap is de inmiddels verguisde graaicultuur. Managers die alleen aan zichzelf denken of die aandeelhouderswaarde belangrijker vinden dan het welzijn van mensen. Mogelijk zijn we dit een beetje beu en is het tijd voor een frisse wind. Mogelijk past dienend leiderschap daarom helemaal in deze tijd, waarin openheid zeer gewaardeerd wordt.

Wat me opvalt is dat dienend leiderschap eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is. Een dienend leider is gewoon een prettig mens. Maar dan zowel in het leven áls in het werk. Iemand die je waardeert en waar je graag voor werkt. Iemand die het beste in je naar boven haalt. Gewoon omdat hij in jou geïnteresseerd is en snapt dat we het samen moeten doen.

Dienend leiderschap

Vorige week had ik een heel prettig gesprek met Alex van den Berkt. Hij is directeur van een installatiebedrijf en een dienend leider. Hij draagt het dienend leiderschap niet alleen op het werk maar ook daarbuiten uit. Bekijk het interview en haal er uit wat jij hier van kunt leren:

 

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"