Spoedcursus energie-management

Stap 4: Laat het verlangen los

Enerzijds heb je verlangen nodig om in beweging te komen, anderzijds belemmert het je om energiek te leven. Je wilt wel groeien, maar het lukt je niet. Mijn advies: herken het verlangen, geniet er van en laat het los. Het verlangen legt de bron van je problemen bloot; je weet nu waarom je niet verder komt. Wil je energiek leven in vrijheid en overvloed? Laat dan nu het verlangen los.


De bron van het verlangen

Je zult alleen naar iets verlangen als je het niet hebt, of als je dénkt dat je het niet hebt. Je zult onderstaande voorbeelden wel herkennen:


- Als je koelkast leeg is, ga je boodschappen doen

- Als je partner je even niet ziet zitten, breng je een mooi cadeau mee

- Als je te weinig omzet of inkomen hebt, ga je harder werken

- Als je op het werk niet verder komt, ga je een studie volgen


Klinkt allemaal heel normaal toch. Als er iets niet is, dan ga je wat aanpakken om het wél te krijgen. Zo werkt het toch in het leven?! Helemaal mee eens. Maar kijk nu eens naar deze voorbeelden:


- Kinderen die aandacht willen, gaan stoute dingen doen of ruzie maken

- Kwetsbare mensen gaan vaak cynisch doen of anderen pesten

- Sommige mensen die opslag willen, gaan slijmen met de baas

- Mensen die zich niet goed kunnen uiten, trekken zich vaak terug


Het gaat er om dat je (saboterend) gedrag herkent. Dat je herkent dat het verlangen zich kan uiten in gedrag dat helemaal niet past bij wat je eigenlijk wilt bereiken. Als je merkt dat je jouw doel niet bereikt, kijk dan eens naar het onderliggende verlangen. En laat het los!!


Verlangen is een enorm energie-lek

Het hebben van verlangen betekent dat je (onbewust) ervaart dat je het niet hebt. Als je bijvoorbeeld verlangt naar vrijheid, dan ervaar je dat je niet vrij bent. Je zult proberen om het alsnog te krijgen, maar vaak gedrag vertonen dat het tegenovergestelde als resultaat heeft. Een voorbeeld:


Stel dat je jezelf steeds overal tussen wringt, steeds te laat komt, steeds irritante vragen stelt, anderen pest of een vreemde tik hebt die steeds opspeelt in bepaalde situaties. Mogelijk heb je in het verleden te weinig aandacht gekregen voor wie je wérkelijk bent. Om toch de gewenste aandacht te krijgen, ging je jezelf heel vervelend gedragen. Je was een lastig kind (volgens je ouders). Hierdoor kreeg je wel aandacht, maar niet de aandacht die je nodig had.


Nu als volwassen mens, kom je steeds in situaties terecht waar je jezelf heel irritant gedraagt. Je wilt het saboterende gedrag wel stoppen, maar het lukt je niet. Je hebt niet in de gaten dat het oude verlangen naar aandacht je dagelijks parten speelt. Dat het je tegenhoudt om werkelijk aandacht aan jezelf te geven en van anderen te ontvangen. Laat het verlangen los en je krijgt direct meer energie!


Doe deze oefening eens:

1: Vraag eens aan je partner, ouders of goede vriend welk stukje gedrag ze niet bij jou vinden passen.

2: Vraag hen wat zij denken dat de oorzaak is.