Spoedcursus energie-management

Stap 3: Laat je weerstand los

Weerstand hoort bij een overdreven behoefte aan controle. Het is voor controlefreaks heel jammer, maar het is onmogelijk om op bewust niveau controle te hebben. Dus als je daar nu nog behoefte aan hebt, dan heb je een mooi probleem om los te laten. Of voel je daar ook weerstand bij?


Je ervaart vooral weerstand als je iets móet doen. Zelfs als je er zelf voor kiest (sorry controlefreaks). Als je weerstand loslaat, zul je makkelijker naar je doel toegaan en doen wat je te doen hebt.


Zo herken je weerstand

Weerstand herken je als een tegenwerkend gedrag, als een saboterende gewoonte, als een verlammend gevoel:


- Je wilt iets, maar je doet het toch maar niet.

- Je begint ergens aan, maar je maakt het niet af.

- Je moet iets doen van je baas, maar je merkt dat je dwars gaat liggen.

- Je ziet iemand uitbundig lachen, maar je wordt er zelf sacherijnig van.

- Je wilt wel vooruit, maar het voelt alsof de rem er op zit.

- Je denkt dat je iets niet kunt.


Als je moeite hebt om dingen los te laten, dan is er weerstand. Weerstand heeft twee kanten: Het originele gedrag en het tegenwerkende gedrag. De grap is dat beide delen dezelfde positieve bedoeling met je hebben. Als je de weerstand loslaat krijgt het originele gedrag weer alle ruimte. Je wordt dan assertiever en authentieker.


Kom weer in contact met je zelf

Door je weerstand los te laten, zul je makkelijker je emoties uiten. Je komt meer in contact met jezelf. Je kunt je naasten nog eens vertellen dat je van ze houdt. Je kunt je medewerkers eens een compliment geven. Je kunt je kinderen meer ruimte geven om zich te ontwikkelen. Je kunt bij het winkelen eens iemand voorlaten in de rij.


Je bent gewoon meer in het hier en nu. De clou is dat alles zich in het 'hier en nu' afspeelt. Door je weerstand los te laten krijg je alles wat er is. Je komt dichter bij de oneindige mogelijkheden. Je komt dichter bij jezelf. En het grote voordeel is dat je vooral meer energie krijgt!


Doe deze oefening eens

1: Laat je weerstand los en deel jouw persoonlijke ervaringen en ideeën met anderen.

2: Vertel tegen iedereen wat je (toekomst-) plannen zijn en hoe jij ze gaat realiseren.