Spoedcursus energie-management

Stap 2: Stel de juiste vraag

Je kent het gezegde wel: 'Vraag en het wordt gegeven'. Maar ook wat je vroeger geleerd hebt: 'Kinderen die vragen worden overgeslagen'. Stel jezelf de vraag hoe jij geleerd hebt om te vragen.


Als je bij elke vraag steeds de deksel op je neus kreeg, ben je dan 'slimmere' vragen gaan bedenken, of ben je gestopt met vragen (omdat het toch geen zin heeft). En als je slimmere vragen hebt leren stellen; waren die dan bedoeld om je doel te bereiken, of om problemen te voorkomen?


En als je gestopt bent met vragen; heb je dan leren leven of overleven? Om vrij, prettig en overvloedig te werken en leven, heb je andere mensen nodig. Je leeft tenslotte in een samenleving waar je dingen samen voor elkaar dient te krijgen. Daarom heet het waarschijnlijk ook 'samen-leving'.


Wat is nou de makkelijkste manier om iets van een ander gedaan te krijgen? Inderdaad: Door het de ander te vragen!! Wat is nou de makkelijkste manier om zelf iets voor elkaar te krijgen? Inderdaad: Door het jezelf te vragen!!


Probleemgerichte vragen

Als je ergens mee zit of ergens van af wilt, kun je kijken naar de oorzaak van het probleem dat je ervaart. Als je de oorzaak wilt weten, dan stel je zogenaamde probleemgerichte vragen. Je kunt dan met gerichte methoden (PLT, EFT, EMDR) de oorzaak wegnemen en het probleem oplossen. Het nadeel van deze aanpak is, dat de oorzaak vaak heel vervelend is. Als je deze vervelende emotie niet snel wegneemt, blijf je met een rotgevoel achter. Soms is dat gevoel nog erger dan wat je eerst nog ervaarde.


Daarom moet je probleemgerichte vragen alleen stellen als je direct het onderliggende probleem kunt aanpakken. Dat doe ik in coaching bijvoorbeeld met hele concrete vraagstukken. Mensen stellen vaak probleemgerichte vragen, zonder dat ze het antwoord hebben. Het gevolg is dat je alleen maar met meer vragen en een heel vervelende gevoel achterblijft. Hele foute vragen zijn bijvoorbeeld:


- Waarom overkomt mij dat nou altijd?

- Waarom moeten ze altijd mij hebben?

- Waarom voel ik me altijd zo ellendig?

- Waarom luister je niet als ik iets vraag?


Oplossingsgerichte vragen

Als je ergens mee zit of een acuut probleem ervaart, dan is het veel slimmer om oplossingsgerichte vragen te stellen. Je zoekt dan niet naar de onderliggende oorzaak, maar naar de manier om van het huidige probleem af te komen (of om er makkelijker mee om te kunnen gaan). Het voordeel is dat je makkelijker in een prettige stemming en energie blijft. Het is natuurlijk fijner om aan een mooie oplossing te werken, dan te zoeken naar de oorzaak van een vervelend probleem.


Als je nu meteen denkt "Dit is je kop in het zand steken", dan komt dat nog voort uit je opvoeding. Laat dat maar los. Mensen stellen veel te weinig oplossingsgerichte vragen, omdat ze vaak bang zijn om 'de kern' te missen. Dat komt voort uit onze opvoeding (thuis, op school, in de media, in de kerk) waarbij vooral gelet werd op wat er fout ging. Hele mooie oplossingsgerichte vragen zijn:


- Hoe kan ik dit slimmer aanpakken?

- Wat kan ik doen om me goed te voelen?

- Wie kan mij hiermee helpen?

- Wanneer ben ik hier klaar mee?


Korte Quiz-vraag

Denk je dat de Gouden Vraag "Wat kom ik hier halen?" een probleemgerichte of oplossingsgerichte vraag is? :)


Praktische voorbeelden van oplossingsgerichte vragen:

Stel dat je jezelf niet fit voelt: Vervang dan 'Waarom voel ik me altijd klote?' door 'Hoe kan ik me nu direct fit voelen?'


Stel dat je veel spanning hebt en niet kunt slapen: Vervang dan 'Waarom slaap ik nou niet?' door 'Hoe fijn is het om nu heerlijk ontspannen te slapen?'


Stel je kinderen luisteren niet: Vervang dan 'Waarom doen jullie altijd zo vervelend?' door 'Hoe zouden jullie nu heel lief en stil kunnen spelen?'


Ps. Merk op dat zowel 'waarom' als 'hoe' energievragen zijn en hoe die anders voelen!


Probeer deze oefeningen eens:

1: Geef jezelf en anderen minstens 10 complimenten per dag

2: Ervaar liefde en dankbaarheid bij alles wat je doet

3: En ga natuurlijk in elke situatie de Gouden Vraag stellen!