Weerstand loslaten en toegeven aan burnout symptomen


Luister naar de aflevering in mijn podcast Burnout te slim af:
Wacht even tot de speler geladen is 


Weerstand en loslaten zijn zowel met elkaar verbonden als dat ze elkaar tegenwerken. Zonder weerstand hoef je niets los te laten en omdat je niet loslaat ervaar je weerstand. Weerstand kan niet bestaan los van loslaten. Hier op mijn blog lees je hoe belangrijk het is om je weerstand los te laten. Weerstand leidt tot stress, angst en burn-out. Omdat veel mensen daar mee worstelen krijg ik veel vragen om uit te leggen en tips te geven over HOE je dat doet: Loslaten.

Hoe laat je weerstand los?

Mijn stelling is dat loslaten eigenlijk heel makkelijk en natuurlijk is …
Maar ja: Veel mensen voelen al weerstand bij de stelling ‘dat is heel makkelijk’ ….
Dus mijn advies is: Laat dat als eerste los!!
Maar dan hoor ik vaak: ‘Ja maar…. ik weet toch niet HOE …. dat zou je toch uitleggen’ ….

Iets niet snappen is weerstand!

Als je iets niet snapt, als je niet weet wat je moet doen, als je nog vragen hebt: dat is allemaal weerstand.
Als je merkt dat je een negatieve houding, stress, angst of burn-out ontwikkelt: Dat is het gevolg van weerstand.
Als je beseft dat jouw weerstand ertoe leidt dat je het natuurlijk loslaten blokkeert: Laat dat even los en lees rustig dit artikel.

Je weet namelijk al vanaf je geboorte (en mogelijk daarvóór ook al) hoe je moet loslaten. Als je in je leven niet al heel veel had losgelaten, dan was je nooit zover gekomen. Dan had je al lang op een gesloten afdeling in een psychiatrische kliniek gezeten. Leren, groeien, ontwikkelen, gezondheid, rust, slapen en alle andere mooie dingen zijn alleen mogelijk als je continu en natuurlijk loslaat. Ga er dus van uit, dat je al heel goed bent in loslaten.

Loslaten gaat onbewust

De kans is groot dat je op bewust niveau niet weet hoe het moet. Hier komt de controlefreak weer om de hoek kijken. Die wil alles bewust en cognitief benaderen. Je hebt nauwelijks bewuste controle over het loslaten zelf. Je bewuste kan wel aan je onderbewuste vragen om los te laten. Je kunt bewust slimme dingen doen waardoor je onderbewuste makkelijker kan loslaten. Maar bewust controle proberen houden, is een illusie die heel veel negatieve energie kost.

Loslaten gebeurt op een diep onbewust niveau. Je bewuste heeft wél de vrije wil om weerstand vast te houden of los te laten. Maar het proces van het loslaten gebeurt op onbewust niveau. Je lichaam en je brein weten hoe dat moet. Je doet namelijk niet anders; de gehele dag door. Laat de bewuste controle maar los. Zorg dat je weer vrij wordt van de weerstand die tegenhoudt dat je natuurlijk loslaat.

Beperkende overtuigingen

Door opvoeding, situaties en levenservaring heb je overtuigingen aangenomen. Sommige zullen je versterken, sommige zullen je verzwakken. De overtuiging dat je bewuste controle MOET houden is een verzwakkende overtuiging. Die overtuiging blokkeert het geautomatiseerd loslaten door je lijf. Je houdt de weerstand dus vast. Feitelijk zet je daarmee jezelf vast. Je zult bewust moeten beslissen of je deze weerstand wilt vasthouden of loslaten. Laat maar los!!

Beperkende overtuigingen zijn redelijk makkelijk bewust te maken en te herkennen. Het punt is dat je zelf niet weet dat je beperkende overtuigingen hebt. Dat zijn de zogenaamde ‘blinde vlekken’. Bij een ander zie je het direct, maar je hebt niet in de gaten dat je het zelf ook doet. Dat is de reden waarom mensen voor coaching kiezen.

Weerstand is de basis voor stress, angst en burnout

De patronen die tot weerstand leiden, hebben vaak een vermijdende sturing. Je probeert de pijn van de keerzijde te vermijden. Stel dat je vroeger bent gepest, dan zul je ‘vriendelijkheid‘ nu heel belangrijk vinden. Met ‘vriendelijkheid‘ bedoel je eigenlijk ‘niet pesten‘. Met ‘vriendelijkheid‘ wil je dus het pesten (de keerzijde cq de pijn) vermijden. Dit vermijdende gedrag (de weerstand) kost echter veel negatieve energie.

Alle cliënten die met een burnout bij mij kwamen, hadden allemaal sterk vermijdend gedrag. Ze verspilden hun kostbare energie aan het vermijden van wat ze NIET wilden. Door de kern van de weerstand bloot te leggen, kun je het energie vretende gedrag aanpakken en loslaten. Daarom zetten mijn cliënten in de eerste herstel-fase direct grote grote stappen. Ze laten eerst de weerstand los en gaan dan lekker aan zichzelf werken.

Weerstand wordt vaak verstrekt door je waarden

Je waarden worden gevormd in de loop van je leven. Sommige waarden zijn lief en zacht en versterken je. Andere waarden zijn streng, boos en verzwakken je. Ze kosten je energie. De achtergrond van deze waarden komt overeen met de achtergrond van weerstand. Bekijk mijn video over energie-kostende waarden:



Effectieve methode om los te laten

Er zijn allerlei manieren om weerstand los te laten. Elke methode geeft weer een andere verklaring voor wat er precies van binnen gebeurt. Als ze allemaal werken kun je dus stellen dat de onderliggende verklaring niet echt relevant is. Ik denk omdat we graag willen snappen hoe het loslaten werkt. Los van het feit dat dat weerstand is, is het ook een vrij nutteloze vraag. Laat het gewoon los; dat is waar het om draait.

In mijn online Lead2Flow Academy leer je effectieve technieken toepassen op alle angsten, weerstand, overtuigingen en belemmeringen. PLT (Proces van Loslaten en Transformeren) is een door mijzelf ontwikkelde NLP techniek die de meest effectieve elementen van alle bekende methoden combineert tot een heel compact en super effectief geheel. Het volgt onder andere de NLP basis-structuur en de wijsheden uit Ho’oponopono.

Om weerstand los te laten, kun je een minivariant van PLT toepassen. Je volgt drie stappen:


    • Herkennen dat er weerstand is
      Daarvoor gebruik je bovenstaande uitleg. Je herkent weerstand als spanning in je lijf. Concentreer je op deze spanning. Je moet het eerst voelen in je lijf anders valt er niets los te laten.
    • Beslissen dat je het wilt loslaten
      Je neemt op bewust niveau de beslissing en je laat je onderbewuste het werk doen. Stel jezelf één van deze vragen (voel welke vraag het beste voor jou werkt):
      – ‘Heb je liever deze weerstand of wil je liever vrij zijn?’
       – ‘Versterkt deze weerstand me, of kan ik hem NU loslaten?’
       – ‘Hoe wil ik me in deze situatie eigenlijk WEL voelen?’
    • Controleren of de weerstand weg is
      Voel gewoon in je lijf of de weerstand (die je als spanning voelde) weg is. Zo niet; dan ga je terug naar stap 1 (voel in je lijf dat er weerstand is) en doe je de oefening net zolang tot de spanning weg is.

Om te voorkomen dat je later weer opnieuw weerstand zult ervaren, dien je dit proces dagelijks meerdere keren te oefenen en te herhalen. Neem om te oefenen allerlei oude situatie in gedachten (één voor één), waarin je weerstand voelde.  Laat die weerstand vervolgens los. Na een tijdje zul je merken dat je automatisch anders (met minder weerstand) zult reageren. In coaching leer je uiteraard veel meer manieren en ga je samen oefenen met de andere deelnemers.

Valkuilen bij weerstand en loslaten

Een grote valkuil of onwetendheid is dat je probeert om hele grote problemen in één keer los te laten. Dat lukt je niet. Dat lukt niemand! Uiteraard zet je bij een professionele NLP coach veel grotere stappen en gaat het loslaten veel sneller. Dat is logisch. Dat komt omdat die coach precies weet wat hij op elk moment moet doen om het ze effectief mogelijk te laten verlopen. Met zijn eigen problemen gaat hij overigens ook gewoon naar zijn eigen coach!

Je bent niet je weerstand en stress

Veel mensen maken een denkfout door zichzelf te identificeren met hun weerstand, angst en stress. Sommige ‘High Performers’ denken dat ze stress nodig hebben om te functioneren en te leven. Dat is dus NIET zo. Ze zijn wel verslaafd aan de adrenaline kick, maar hebben niet in de gaten dat ze zichzelf aan het opbranden zijn. Totdat ze met een burn-out omvallen en leren hoe fijn het is om zonder weerstand en stress te leven.

Weerstand en angsten zijn vaak aan elkaar gekoppeld. Angsten kunnen heel heftig kunnen zijn en je hele leven beheersen. Daarom lijkt het of ze werkelijk bij jóu horen. Je noemt jezelf dan een ‘stresskip’ of ‘angsthaasje’. Omdat je er sterk in geloofd en aan gewend bent lijkt het alsof je er nooit meer van af komt. Zogenaamde ‘deskundigen’ wilde ons dat vroeger wijsmaken: “Als je een angst in 10 jaar opbouwt, duurt het 10 jaar om hem af te bouwen”. Wat een onzin! Elke goede NLP-coach helpt je in no-time van je angsten af.

Identificeer je niet met je angsten

Een voorbeeld uit mijn eigen coachingspraktijk is dat sommige mensen met emetofobie (overgeef-angst) zichzelf een emetofoob noemen. Als je zegt ‘ik ben een emetofoob’ dan identificeer je jezelf das met een angst. Dan heb je pas écht een probleem. De angst emetofobie kun je redelijk snel loslaten. Als je een emetofoob bent, wie zou jou dan nog kunnen helpen; dit is immers wie je bent! Er is zelfs een forum voor emetofoben, waarbij de vaste bezoekers om de eer lijken te strijden wie de meest trouwe emetofoob is. Dan bouw je je hele leven en je netwerk rondom je emetofobie. Aan jou de keuze.

NLP heeft de oplossing bij stress, angst en weerstand

Het identificeren met je angsten, stress en weerstand is eenvoudig uit te leggen aan de hand van de logische niveaus binnen NLP. De logische niveaus maken een verschil tussen de binnenkant en de buitenkant. Het ziet er (vereenvoudigd) zo uit:

  • BINNENKANT:
    • MISSIE (het doel van je aanwezigheid op aarde; je toegevoegde waarde)
    • IDENTITEIT (wie je bent, wat je betekent en wat je jezelf toestaat)
    • WAARDEN (geven de energie aan je keuzes en overtuigingen)
    • OVERTUIGINGEN (creëren jouw realiteit, geven gevoel van zekerheid)
  • BUITENKANT:
    • VAARDIGHEDEN (je goed geoefende reacties, waar je goed in bent)
    • GEDRAG (jouw reactie op je omgeving en jouw werkelijkheid)
    • OMGEVING (de wereld waarin je jezelf begeeft en waar je op reageert)

Simpel gezegd:
De binnenkant is wie je bent en de buitenkant is wat je doet.

De binnenkant is redelijk stabiel en lastig te veranderen, de buitenkant is vluchtig en makkelijk te veranderen. Je zegt toch zelf ook wel eens; ‘dan doe ik het toch gewoon anders; geen probleem hoor’. Maar je zegt niet zomaar; ‘ik zal mezelf wel even veranderen’. Anderen mogen best kritiek hebben op wat je doet, maar niet op wie je bent. Weerstand is eenvoudig op te roepen door iemand negatief aan te spreken op wie hij is. Oók als je dat zelf bij jezelf doet!

De clou is dat angsten op gedragsniveau zitten en daarom makkelijk los te laten zijn. Daarom ben je bijvoorbeeld heel snel van je emetofobie (gedragsniveau) af en zal een emetofoob (identiteit) niet snel veranderen. Je bent niet je angsten. Je angsten zijn ergens ontstaan; je bent er niet mee geboren en ze zitten niet in je genen.

Er zijn verschillende oorzaken die tot angsten, stress en weerstand kunnen leiden. De meest voortkomende varianten van angsten zijn:

  • Klassieke fobieën (zoals hoogtevrees en claustrofobie)
    Deze ontstaan vaak geleidelijk, ze zijn een soort stimulus-respons reactie. Als je moeder bijvoorbeeld hoogtevrees heeft, zal ze je veel waarschuwen voor hoogtes en zelf het voorbeeld geven hoe je in paniek kunt raken. Dat gedrag is geconditioneerd en nu een reflex geworden.
  • Sociale angsten (zoals spreekangst)
    Deze ontstaan vaak in het sociale verkeer waarbij je negatieve kritiek krijgt van iemand die je van nature respecteert. Dat kunnen ouders, onderwijzers en ‘grote mensen’ zijn waar je tegen opkijkt. Maar ook vriendjes die je pesten maar waar je toch graag mee wilt blijven omgaan.
  • Afgeleide angsten (zoals pleinvrees en smetvrees)
    Deze ontstaan vaak in een heftige periode in je leven. Je koppelt dan de negatieve lading van die periode aan iets dat heel normaal is. Vaak is het een manier om dingen voor elkaar te krijgen (op een niet zo prettige wijze overigens). Het is eigenlijk een onhandige manier van communiceren.
  • Trauma (zoals autorijangst en ladder-angst)
    Deze ontstaan vaak door een heftige gebeurtenis. Als je bijvoorbeeld een ernstig ongeluk maakt met je auto of als je van een ladder valt. Als mensen in een gewelddadige omgeving opgroeien, spreken we van een ontwikkelingstrauma. Dan verlies je alle vertrouwen en veiligheid.

Alle angsten en fobieën op gedragsniveau zijn in een paar uur los te laten

In mijn coaching en training werk je heel natuurlijk aan het loslaten van je angsten. Er zijn diverse veilige en verantwoorde NLP en trauma technieken die heel effectief de lading van de situatie afhalen. Bij sociale en afgeleide angsten gaan we eerst de lading van de oorspronkelijke situatie loslaten. Na het loslaten is het belangrijk om aan jezelf te gaan werken zodat je sterker in je schoenen komt te staan. Dan ben je minder kwetsbaar voor stress en angst.

In de mijn Lead2Flow Academy leer je om jezelf op alle logische niveaus te ontwikkelen. Alleen als alle niveaus volledig congruent (in lijn) met elkaar zijn, zul je volledig vrij en jezelf kunnen zijn. Gewoon jezelf zijn; dat wil toch iedereen!