Tinitus en Oorsuizen bij Burnout: Kom ik er ooit van af?

Luister naar de aflevering in mijn podcast Burnout te slim af:
Listen to "Tinnitus en oorsuizen bij Burnout: Kom ik er ooit van af?".


In mijn leven heb ik te maken gehad met burn-out, een toestand waar veel mensen nog wel mee kunnen leven. Typische symptomen zoals vermoeidheid, uitputting en concentratieproblemen lijken aanvankelijk beheersbaar. Vaak denk ik aan die avonden na werk, uitgeput op de bank, of de weekends doorbrengen met een mix van moeheid en chagrijn. Deze symptomen lijken normaal in een druk leven vol werk, carrière, gezinsverplichtingen en sociale activiteiten. Maar zijn dat uiteraard niet!

Maar dan begint de ware ellende. Tinnitus - een constante herrie in mijn hoofd - werd een nieuwe realiteit. Deze aandoening veranderde alles. Plotseling werd ik geconfronteerd met de impact op mijn sociale leven; mijn partner die klaagde over mijn constante vermoeidheid en chagrijnigheid, kinderen die me nauwelijks zagen omdat ik altijd moe was, vrienden die zich zorgen maakten over mijn welzijn….

Naast tinnitus worstelde ik ook met fysieke gezondheidsproblemen, waaronder frequente griepjes. Deze complicaties maakten het leven extra uitdagend. Als burn-out en business coach spreek ik veel mensen die worstelen met vergelijkbare symptomen - van sociale angst tot paniekaanvallen - in verschillende situaties.

De realiteit is dat leven met vermoeidheid één ding is, maar omgaan met de bijkomende aandoeningen zoals tinnitus is een heel andere uitdaging. Deze ervaringen zetten mij aan het denken over de ware aard van burn-out en de complexiteit van de symptomen. Burn-out gaat niet alleen over fysieke uitputting, maar omvat ook mentale en emotionele aspecten, zoals het verlies van een partner of het ervaren van ernstige ziekte.

In mijn werk als coach zie ik hoe belangrijk het is om (voor herstel van tinnitus) niet alleen de symptomen van je burn-out aan te pakken, maar ook de onderliggende oorzaken. Het is cruciaal om tijdig professionele hulp in te schakelen, vooral als men te maken krijgt met ernstige klachten zoals zelfmoordgedachten of intense paniek vanwege je tinnitus.

Wat betreft tinnitus, de meningen over herstel zijn verdeeld. Sommige artsen adviseren patiënten om ermee te leren leven, terwijl anderen meer proactieve benaderingen suggereren. Wat duidelijk is, is dat het aanpakken van tinnitus vaak vereist dat men zijn of haar levensstijl aanpast, iets wat ook geldt voor het herstellen van een burn-out.

Mijn eigen ervaring met tinnitus en burn-out heeft me geleerd dat een leefstijl verandering noodzakelijk is voor herstel. Dit betekent; het stellen van grenzen, het verminderen van stress en het maken van gezondere keuzes in het dagelijks leven. Hoewel ik zelf met een constante fluittoon in mijn hoofd leef, heb ik geleerd hiermee om te gaan en mijn leven dienovereenkomstig aan te passen.

Ik besef dat iedereen zijn eigen unieke ervaring met tinnitus en burn-out heeft. Sommige mensen ervaren extreme vormen van tinnitus die hun dagelijkse functioneren ernstig beïnvloeden. In zulke gevallen is het essentieel om niet alleen de tinnitus aan te pakken, maar ook de onderliggende oorzaken van stress en burn-out.

Het is belangrijk om te erkennen dat burn-out meer is dan alleen een probleem; het is een signaal dat er iets in je leven moet veranderen. Door aandacht te besteden aan deze signalen en tijdig in te grijpen, kunnen ernstigere gevolgen worden voorkomen. Professionele hulp is hierbij cruciaal.

Mijn advies aan iedereen die met deze problemen worstelt is om de signalen serieus te nemen en actie te ondernemen. Zoek professionele hulp, stel prioriteiten, en wees bereid om veranderingen in je leefstijl aan te brengen. Het herstelproces kan moeilijk zijn, maar met de juiste ondersteuning en aanpak is het mogelijk om weer een gezond en vervuld leven te leiden. Zelfs met tinnitus!