Spoedcursus energie-management

Stap 6: Leef in het NU

Je hoort overal dat je NU moet leven. Dat je in het moment moet blijven. Dat is wel een mooie stelling, maar waarom is dat zo belangrijk? Het is toch heerlijk om lekker te dromen over je vakantie in Spanje, de ideale partner, het winnen van de Staatsloterij. Toch!? Stel dat je eenzaam en alleen thuis zit, morgen weer naar die rotbaan moet met die lastige klanten die alleen maar zeuren, dat het buiten druilerig en somber weer is, dat je bankrekening diep in het rood staat, dat iedereen het goed heeft behalve jij....
Dan is het toch heerlijk om in gedachten naar mooiere plaatsen te gaan....


Klopt; maar wat is het risico dat je hiermee loopt?

Het onafwendbare gevolg van deze aanpak is, dat je niets aan je huidige situatie doet! Je vlucht alleen maar weg van de 'werkelijkheid'. Zonder je eigen verantwoordelijkheid te nemen en er iets aan te doen. Daarom zul je er in blijven hangen en het mogelijk steeds erger maken (dat noemen we een depressie). Dat is op zijn minst niet heel erg slim. Toch?!


Hoe doe je dat; leven in het NU?

Er zijn natuurlijk prachtige filosofieën en technieken om te oefenen om in het moment te blijven. Mindfulness is een hele bekende techniek. Ik geloof echter niet in technieken op gedragsniveau. Dan moet je namelijk steeds jezelf inspannen om in het NU te blijven. Hoogst vermoeiend en niet lang vol te houden. Het mooie is, dat we van nature prima in staat zijn om in het NU te blijven. Kijk maar naar kleine kinderen. Die zijn meestal heerlijk in het hier en nu (bijvoorbeeld bij het spelen).


Totdat een ouder hen hier weer uit trekt. Bijvoorbeeld omdat ze moeten eten, naar school moeten, moeten presteren of wat ouders zoal kunnen bedenken. Om als volwassene weer helemaal en automatisch in het NU te blijven, dienen we al die trauma's die ons uit het NU trokken (en trekken) weer los te laten. Hoe dat werkt, dat leer je in deze spoedcursus en in mijn trainingen en coaching.


Doe deze oefening eens

Vind vrede met wat je NU hebt en wat er nu speelt. Het NU is immers het enige dat je hebt. Vind er vrede mee!

Door in elke situatie rust te vinden in het NU, zul je ontspannen. Dat is goed voor je welbevinden, rust, gezondheid, relaties, werk....... Daar krijg je energie van! En die energie heb je nodig om je situatie aan te pakken en beter te maken....