Wat vieren we op Bevrijdingsdag?
04 mei 2020 

Wat vieren we op Bevrijdingsdag?

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag, maar wat vieren we nu eigenlijk? Vier je de vrijheid of vier je de bevrijding? Persoonlijk denk ik dat als we de bevrijding vieren dat we alle vrijheidsstrijders van toen tekort doen. Dan heeft hun offer niet gebracht wat ze ermee hoopten te bereiken. Als je namelijk je bevrijding viert, dan zeg te tegelijk dat je nog niet vrij was. Als je jouw vrijheid viert dan heeft het allemaal nut gehad. Dan ben je namelijk vrij. Dat was toch het doel!? Dus wat wil jij vieren?

Als je onze vrijheid van meningsuiting ‘viert’ door andere mensen te beledigen, te pesten of te kleineren, dan ben je zelf nog lang niet vrij, maar zit je vast in je eigen trauma’s. Dan doe je onrecht aan alle mensen die voor deze vrijheid gestreden hebben. Dan wordt het tijd om eens serieus naar jezelf te kijken (en er iets te doen). Als je vanuit echte vrijheid schrijft of spreekt, dan gebruik je automatisch positieve versterkende woorden. Dan lever je jouw bijdrage aan vrijheid.

Wie wil je uitsluiten waar je bang voor bent?

Als je het nog nodig vindt om mensen of groepen uit te sluiten, te pesten of te discrimineren, dan ben je waarschijnlijk erg onzeker met wat je in ‘bezit’ hebt.  Dan zit je nog vast in je eigen angst om dat te verliezen. Als je werkelijk vrij bent, dan ervaar je overvloed en ruimte en sta je open om te ontvangen en te delen én om dat op je eigen manier en voor jezelf te doen.

Als je nog bang bent om jezelf écht te laten zien, dan laat je jezelf nog remmen door oude, vastzittende en energie-kostende ervaringen en energieën. Dan zit je gevangen in je eigen trauma’s, waarden en overtuigingen. Dat is jammer en niet nodig. Je kunt dat namelijk redelijk eenvoudig loslaten (zelfstandig of met hulp).

Maar als je bang bent om jezelf in volle potentie en in alle grootsheid te laten zien voor wie je werkelijk bent, dan doe je jezelf en je omgeving te kort. Dan maak je jezelf kleiner dan je bent. Dan leef je nog niet het leven waarvoor je hier op aarde bent. Dat is jammer en misschien is het wel egoïstisch om jouw grootsheid alleen voor jezelf te houden en niet aan de wereld te tonen. In vrijheid mag je zijn wie je bent.

Persoonlijk ben ik ontzettend dankbaar dat onze (voor-)ouders een prachtige vrije samenleving hebben gecreëerd waarin ik nu alle vrijheid krijg om mijn eigen ding te doen, mijn eigen keuzes te maken en mijn eigen woorden te gebruiken. Tegelijk besef ik me ook dat ikzelf de enige ben die me remt om die vrijheid volledig te vieren. Vrijheid komt immers van binnenuit.

Waarden en overtuigingen houden je tegen om vrij te zijn

Als vrijheid van binnenuit komt en je ervaart dat nog niet volledig, dan zit er nog wat tussen dat je tegenhoudt. Meestal zijn dat waarden en overtuigingen die opgebouwd zijn uit vervelende ervaringen. Dat kunnen traumatische ervaringen zijn, maar ook opvoedkundige manieren om je te helpen in de samenleving te passen. Maar ja; als je probeert om verkrampt ergens in te passen, hoe vrij ben je dan eigenlijk?!

Het is slim om je waarden en overtuigingen zo zacht en versterkend mogelijk te maken. Zorg dat ze jou versterken en je ruimte en mogelijkheden geven (daar zijn prachtige NLP technieken voor). Alles wat je negatieve energie kost is altijd belastend voor je welzijn en leidt uiteindelijk tot stress, vermoeidheid en zelfs burnout. Zo is het leven niet bedoeld!

Onafhankelijk en vrij zijn

Daarom blijf ik continu aan mezelf werken en zet ik steeds weer stapjes om nog vrijer te zijn. Niet voor niets is mijn persoonlijke drive ‘onafhankelijk en vrij zijn’. Niet voor niets is het mijn missie om bij te dragen en mensen te inspireren om te werken en leven in vrijheid en overvloed. Op deze manier vier ik elke dag mijn vrijheid en lever ik mijn bijdrage aan een vrije wereld.

Wat is jouw persoonlijke missie en hoe vier jij die?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Chris Ghijsen
Door

Chris Ghijsen

op 06 May 2020

hallo Jos, ik wil voor de gelegenheid een keer een reactie plaatsen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we met de viering van Bevrijdingsdag het zoveelste grachtengordelfeestje aan het vieren zijn. Dat we de gevallenen eren en herdenken, komt mij terecht voor. Maar de viering van 5 mei en het daarin voortdurend oprakelen van oorlogsverhalen die beleefd zijn door vaak de (groot-)ouders van BNérs daar zet ik zacht gezegd wel wat vraagtekens bij. ik kan me niet voorstellen op welke wijze dat bijdraagt aan een vrijheidsbesef. ook ben ik van mening dat dit een zeer ongewenst vijandsbeeld in stand houdt. We moeten dus beseffen hoe blij we moeten zijn met de vrijheid die we momenteel genieten. Maar de waarschuwing slaat in de wind. Anders gezegd waar moeten we nu feitelijk bang voor zijn. Wat is nu, op dit ,moment de grootste bedreiging van onze vrijheid. En het lijkt me niet dat dat de bezetting is door een grote buitenlandse macht. Dus ook het gedenken, herdenken herkauwen, vieren van de oorlog en bevrijding brengt ons geen stap dichterbij het antwoord op de vraag. Waar wordt onze vrijheid momenteel nu werkelijk door bedreigd en als die vrijheid ons werkelijk wat waard is, wat we dan zouden kunnen doen om ze te beschermen. ik vrees dat de 4 en 5 mei vieringen daar geen enkel antwoord op geven

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down