arrow_drop_up arrow_drop_down
18 april 2016 

Wat is het nut van training en coaching?

Er gaan jaarlijks heel veel mensen naar een training en een coach. Je zou je af kunnen vragen wat dat eigenlijk voor nut heeft. Wat levert dat op zo’n training? Wat bereik je er nou mee als je naar een coach gaat? Wat weet die nou wat jij niet allang weet? Als je, ter vergelijking, naar een Excel-cursus gaat dan is het helder: dan weet je daarna wat een spreadsheet is en hoe je die kunt gebruiken. Dat is mooi als je van plan bent om met een spreadsheet te gaan werken, maar nutteloos als je dat sowieso toch niet gaat doen. Dus wat bepaalt nou het nut van zo’n cursus?

Bij een training persoonlijke ontwikkeling en personal coaching gaat het er om dat je jouw gedrag gaat veranderen. Dat is feitelijk het enige nuttige effect. Maar zo simpel is het ook weer niet. Het échte nut is dat jouw gedrag verandert in de situaties die niet aan je verwachtingen voldoen. Met andere woorden: het gaat er niet om wat je allemaal weet, maar hoe je die kennis toepast op de momenten die voor jou belangrijk zijn.

Het gaat er niet om wat je weet, maar hoe je dat toepast

Als ik even kijk hoe ik dat zelf aanpak in mijn trainingen en coaching, dan besteed ik de meeste tijd aan het integreren van nieuwe patronen in jouw dagelijkse praktijk. Je gaat op neurologisch niveau (in je brein dus) nieuwe verbindingen leggen ÉN je gaat die direct verbinden met andere delen in je brein. Dat betekent dat je nieuw geleerd gedrag direct integreert in de situaties in je leven die je graag wilt veranderen.

Het gaat er immers niet om dat je in de training/coaching nieuw gedrag leert; het gaat er om dat je er ná de training iets mee doet. Liefst dat het al direct een ingesleten patroon is. In veel gevallen is dat ook zo. Maar in veel gevallen is het nuttig om wat herhaling in te bouwen en verdieping aan te brengen. Daarom blijven deelnemers vaak nog lang na een training de syllabus lezen die ze gekregen hebben.

Leid jezelf naar flow

Om het integreren, verdiepen en herhalen nóg makkelijker te maken en nóg grondiger aan te pakken, heb ik het traject Lead2Flow ontwikkeld. Hierbij maak ik gebruik van de geweldige mogelijkheden van online coaching en training. De combinatie van coaching met Lead2Flow zijn enorm krachtig. Je zou kunnen zeggen dat je jouw training/coaching over een half jaar verspreidt.

Met name omdat ik het uiteraard weer helemaal perfect wilde hebben! Het is dan ook een volwaardig professioneel traject van een half jaar geworden. Ben je ook benieuwd hoe je het effect van jouw training/coaching wezenlijk kunt verbeteren en hoe je nieuw geleerd gedrag nóg beter integreert in je dagelijks werk en leven?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"