arrow_drop_up arrow_drop_down

Slowing down is een prima begin als je merkt dat je over je grenzen heen gaat. Mensen die veel stress ervaren en al eens een burnout hebben gehad zullen zich herkennen in de songtekst van Douwe Bob. Een burnout is immers het gevolg van jarenlang over je grenzen heengaan. In de stress blijven hangen. Dingen doen die niet bij je passen, maar die je blijft doen vanwege misleidingen uit je omgeving. Zolang je hard blijft rennen zal dit besef niet binnenkomen. Vertragen is altijd de eerste stap om tot een oplossing te komen.

Regelmatig krijg ik feedback van cliënten dat ik zo relaxed met problemen omga en hoe hen dat geholpen heeft om meer in het hier en nu te komen. Als je genoeg vertraagd komt de oplossing vaak al vanzelf. Meestal heb je daarna slechts een zetje in de goede richting nodig om weer helemaal in je kracht te komen.

De oorzaken van burn-out

Een veel voorkomende oorzaak van burnout is de strijd om aandacht, complimenten, waardering of liefde van ouders. Deze strijd heeft als voordeel dat je er heel ver mee komt, een succesvol bedrijf opbouwt of een prachtige carrière maakt. Het nadeel is dat het zoveel energie kost. Dat het je volledig uitput.

Of zoals Douwe Bob zingt: Mister can you help me, Cause it seems I’ve been lead astray, I keep searching for an answer, For a way, Won’t you help me. En vervolgens: Do you think I’ll ever learn, I used to be without concern, Now all I ever do don’t seem to free me.

Gedrevenheid kan je ook tegenwerken

De ‘drive’ waar je zo ver mee gekomen bent, gaat op een gegeven moment tegenwerken. Als je dit niet tijdig herkent beland je in een zware depressie of burnout. Als je weer beseft dat ouders altijd van hun kinderen houden (én dat ze dat niet altijd even handig doen) dan besef je weer dat je slechts door je eigen gedachten misleid werd.

Door eens even rustig te gaan zitten, afstand te nemen en te beseffen welke strijd je nog levert zul je al snel beseffen dat je beter wat kunt vertragen en hulp zoeken. De meeste mensen hebben zelf niet in de gaten waar de energie wegloopt. Praat er eens over met een goede vriend(in), je partner of je ouders.

Slow down brother

Ik vind het geweldig dat Douwe Bob de boodschap ‘Slow down brother’ via het Songfestival op Europees nivo uitdraagt. Super! Laten we hopen dat deze boodschap een beetje binnenkomt bij de mensen die het kunnen gebruiken.

Pak alles aan wat je helpt om meer bewust te worden. Begin in ieder geval met vertragen en loslaten. Dat helpt je om meer in flow te komen. En zoals je misschien al weet: In flow lossen alle problemen zich al op voordat ze je aandacht trekken! Kijk eens naar mijn programma Lead2Flow. Het zal je zeker aanspreken.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Anna Mia Barbara Marks
Door

Anna Mia Barbara Marks

op 16 May 2016

Ouders die altijd van hun kinderen houden.....
Hoi Jos, ja in negen van de tien gevallen waar, maar niet altijd. Sommige ouders wilden geen kind, geven het weg. Mijn moeder had dan weer een ander probleem, ik spiegelde iets van haar waar ze een enorme hekel aan had, dusdanig dat het houden van echt niet lukte, al wilde ze wel...... maar kon echt niet. En zo heb ik meerder gevallen in mijn praktijk. Dan heb ik het uiteraard over de persoonlijkheden. Op Zieleniveau houden Zielen van elkaar als ze ouders en kind spelen, en is dat ook zo afgesproken. Maar dat gaat misschien te ver voor veel mensen. Verder ben ik het roerend met je eens, "slow down" ga uit het pleasegedrag, en geniet van het leven! groet Anna-Mia

Anne
Door

Anne

op 16 May 2016

Slow Down
Mooi artikel Jos! Bedankt! Dit hou ik zeker bij! Er zit voor mij zoveel waarheid in! Alles begint met leren van jezelf te houden en te beseffen hoe elke van ons uniek is! Meededogen hebben tegenover onze ouders. Ze hebben gedaan wat ze konden. Met de middelen en de kennis die ze hebben. Ik besef nu als ouder hoe snel je iets verkeert kan zeggen tegen je kinderen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Ook wij nu als ouder maken fouten. Goed is het om dat te beseffen en daarover met je kinderen te praten. Dat kan nu de dag van vandaag. Vroeger was dat "not done". Jezelf en anderen vergeven voor de gemaakte fouten anders zou je er wel eens een verbitterdheidssyndroom kunnen aan overhouden. Doe zo voort Jos! Nogmaals dank!

Ingrid Plas
Door

Ingrid Plas

op 16 May 2016

ouders
Ik zou wel willen, contact met mijn ouders, maar ze zijn er niet meer. Naar alle waarschijnlijkheid is het de oorzaak van mijn burnout

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 17 May 2016

gedachten

Omdat je slechts je interne beeld kunt waarnemen, hoef je ook slechts aan je interne beeld te werken. Dus je kunt oude ervaringen uitstekend loslaten cq veranderen zonder dat je jouw ouders fysiek daarbij nodig hebt.

Maak bijvoorbeeld een plekje vrij in je huis waar je jezelf kunt terugtrekken en je in gedachten 'in gesprek' kunt gaan met je ouders.

Daarnaast ga je aan jezelf werken om een soort 'inhaalslag' te maken (datgene wat je gemist hebt op een andere manier weer inhalen).

Lees ook even de reactie van Anne.

Dorothy
Door

Dorothy

op 17 May 2016

Slow down works!!
Super jos, zo waar. Ik ben geen songfestival fan en had de tekst nog niet zo goed beluisterd, maar wat een fijne woorden! Zelf ben ik in 2014 een t vertragen gegaan, met jouw hulp natuurlijk, en ik pluk elke dag weer de vruchten. Het blijft opletten geblazen in onze maatschappij en zeker met mijn achtergrond en karakter, maar hoe meer ik regelmatig bewust vertraag, hoe mooier de dingen die op mijn pad komen en hoe meer impact ik heb op anderen. Kortom: blijf ons leren en herinneren aan vertragen!

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"