arrow_drop_up arrow_drop_down
17 februari 2013 

Wanneer moet je schakelen?

In je werk en leven ben je vaak met activiteiten bezig die maar niet opschieten. Geen resultaat opleveren. Je doet enorm je best, je stopt er veel tijd in, maar de revenuen blijven uit. Je moet investeren zeggen ze dan. Maar klopt dat wel? Wanneer moet je schakelen en iets anders gaan doen. Ik zal nu maar alvast verklappen dat ik het antwoord ook niet weet. Misschien helpt het om er eens bij stil te staan.

Als je in een handgeschakelde auto rijdt, dan moet je zelf beslissen wanneer je schakelt. Wil je zuinig rijden dan schakel je al bij lage toeren. Wil je sportief rijden dan schakel je pas bij hoge toeren. Er zijn ook mensen die maar wat doen. Die vergeten om terug te schakelen of die met gierende motor in een slakkengangetje door een woonerf rijden.
Voor sommige mensen is een automaat veel meer geschikt.

Maar wil je op de automaat door het léven gaan?

Wil je op de automaat in je relatie zitten? Wil je op de automaat je bedrijf leiden? Of bijvoorbeeld solliciteren, werken of therapieën? ……….. Soms wél en soms níet. Denk ik.

Stel dat je in therapie bent en het voelt niet goed. Maar je bent zelf geen therapeut dus je weet ook niet of het wel of niet lekker loopt. Je weet ook niet wat je mag verwachten, dus je blijft maar gewoon doorgaan met die therapie. Je gaat iedere week braaf naar je therapeut. Dus je doet in ieder geval je best. Toch?!

Stel dat je actief aan het solliciteren bent omdat je geen werk hebt. Je schrijft dagelijks brieven en krijgt dagelijks afwijzingen. Je gaat nóg beter je best doen en je gaat twee keer zo veel brieven schrijven. En je krijgt twee keer zo veel afwijzingen. Je doet dus heel erg je best. Je bent goed bezig. Toch?!

Stel dat je een baan hebt waar je ongelukkig van wordt. In een bedrijf werkt waar een deprimerende sfeer hangt. Je zakt weg in een negatieve stemming en moppert s’ avonds tegen je partner en je kinderen. Je gebruikt het smoesje dat je in ieder geval voor zekerheid zorgt. Je dóet tenminste wat. Toch?!

Stel dat je een winkel hebt en er komen geen klanten. Je doet braaf iedere ochtend de deur open. Je legt alle spulletjes mooi recht. Het lijkt wel een showroom. Toch komt er nog steeds niemand in je winkeltje kijken. Maar ja; het ziet er wél allemaal perfect uit. Alles gaat goed. Toch?!

Stel dat je een mooi doel wilt bereiken. Bijvoorbeeld ‘genieten van het leven’. Je gaat heel hard werken, veel geld verdienen, een mooi huis kopen, ondertussen maak je een paar kinderen en laat je je secretaresse bloemen kopen voor je vrouw. Dan doe je toch heel hard je best. Toch?!

Toch?!

Maar misschien vind je het wel heel lekker om te blijven hangen. Het levert ook iets op natuurlijk. Je kunt je wél lekker op je werk storten en hoeft je dus niet met je kinderen te bemoeien. Je hebt wél een heel mooi steriel winkeltje waar je van kunt genieten. Je bent ’s avonds wél moe van het brieven schrijven. Tsja, en je bent wél in therapie…….. Wat moet je dan?

Als je hier gelukkig van wordt, dan moet je er gewoon mee doorgaan.

Wie ben ik (of wie ook) om daar een oordeel over te hebben. Het is jouw leven. Dat mag je helemaal op jouw eigen manier inrichten. Natuurlijk hebben we hier wel een mooie term voor: We noemen dat tweede winst of ziektewinst. Dat zorgt ervoor dat je blijft hangen. Dat je niet schakelt.

Het is wat anders als je er zelf ook niet gelukkig van wordt. Dat je de therapie, het solliciteren of het harde werken alleen maar gebruikt om niet te hoeven leven. De afwijzing niet hoeft te voelen. Je verantwoordelijkheid niet hoeft te nemen. Geen keuzes hoeft te maken. Niet voor jezelf hoeft op te komen.

Als je weer helemaal in het NU wilt komen.

Als je alle vrijheid en overvloed weer wilt ervaren. Als je weer vol wilt léven, genieten en bruisen van energie, dan zou je nu een beslissing kunnen nemen. En weet je: Misschien is het dan nu op een gegeven moment wel een mooi moment om nu te schakelen.
Wat denk je zelf?    Welke beslissing kun je nú nemen?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 17 February 2013

Passende presentatie op TED

Op TED vind je een prachtige presentatie van Morgan Spurlock over transparantie en de positieve effecten van risico nemen en je eigen ding doen: https://www.youtube.com/watch?v=6c0VtOdibcI" target="_blank" title="Ga naar Youtube" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=6c0VtOdibcI 

Djoke
Door

Djoke

op 18 February 2013

schakelen
Dank voor je blog, die kwam op het juiste moment, nadat ik ging twijfelen of ik nog wel de moed zou hebben om te schakelen na iets vervelends op mijn weg te krijgen vandaag. Maar je blog geeft me net weer een zet de goede richting op.

Agnet
Door

Agnet

op 18 February 2013

Ik lees je blogs graag
Ik lees je blogs graag,er zijn dagen bij dat ik er naar uit kijk om zelf weer verder te kunnen, thanks!!

M.H. van Ams
Door

M.H. van Ams

op 18 February 2013

Stage.
Beste Jos, Sinds twee jaar ben ik aan het herstellen van een overspannen status en een stevige burn-out. Ik heb na dit alles besloten de andere kant op te gaan. Ik zat in de scheepsbouw en ben van beroep bankwerker en lasser. Op dit moment ben ik bezig met een opleiding tot maatschappelijk werker en deze opleiding rond ik af in mei, dan doe ik m'n proeve van bekwaamheid. Een vereiste van deze opleiding is dat ik 600 uur stage moet lopen en doe dat ook bij een stichting in Slotervaart. Ik heb er al bijna 300 uur opzitten, maar de stage loopt niet. De doelgroep die daar komt is voor 99% van Marokkaanse komaf en wil absoluut geen gesprekken met mj aangaan, omdat ik niet van de eigen groep ben, maar van Surinaamse afkomst. Sommige dingen kun je voelen wat er gaande is en ik ben overtuigt dat mijn gevoel helemaal klopt..ik wordt gewoonweg gediscrimineerd daar. Het is nu zo dat ik wel weg wil daar,naar een betere stageplek, maar ik denk ook dat ik die niet ga vinden. Zelfs de stage begeleiding staat op losse schroeven en ik krjg absoluut geen begeleiding hierin. M.a.w..ik wordt ook door m'n Marokkaanse stage begeleidster met de nek aangekenen. IK weet dat ik moet schakelen, zoals je het zo mooi brengt en op zoek moet gaan naar een nieuwe stage. Wat ook het geval is, is dat de directeur van deze stichting me een aanbod heeft gedaan van een jaar contract voor twee dagen na mijn opleiding en ook heeft aangegeven de kosten te willen dragen voor de HBO opleiding die ik hierna wil gaan doen... Mijn vraag aan jouw is nu...wat ik kan/moet doen in zo'n situatie. Ik ben absoluut heel blij dat ik dit aanbod krijg, maar het zit te wringen en weet niet welke kant ik uit moet met deze problemetiek van mij.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 18 February 2013

beslis wat het je waard is

Het is natuurlijk heel verleidelijk om voor dat jaarcontract op die plaats te blijven zitten.

Maar je moet je steeds blijven afvragen of dat het allemaal waard is. Maak dus een goede afweging, bespreek dit met de directeur en alle betrokkenen. Blijf ook practisch in je afwegingen en beslissingen, maar zorg dat ze jou versterken.

En dan handelen naar de uitkomst. Wat die ook zal zijn.

Ilse
Door

Ilse

op 18 February 2013

Verkeerde versnelling
Hallo, ik merk de laatste tijd dat ik geleefd word, dat het echte leven zo ver weg lijkt, dat ik er niet meer bij betrokken ben. Mijn collega's vertellen van hun sporten, hun vrienden, hun vakanties maar voor mij klinkt dat allemaal zo ver weg, abstract zelfs. Zijn er nog mensen die dit ervaren en kan een workshop/coaching hierbij helpen?

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 19 February 2013

NU op de rem trappen

Als je het leven aan je voorbij ziet gaan, dan ben je eigenlijk al een beetje te ver doorgeschoten. Dan is het tijd om op de rem te trappen. Wat je zelf al kunt doen is letterlijk de rem er op zetten. Dus alle afspraken afzeggen, een weekendje weg, jezelf verwennen met een sauna of lekker etentje, een paar dagen op tijd naar bed, je werkzaamheden uitbesteden (of laten liggen). Meestal helpt dit al.

Als je van jezelf denkt dat dit niet mag, niet kan, niet hoort of als je niet kunt afremmen omdat er dan van alles fout gaat; dan is het tijd voor een training! Je moet het zélf doen, maar je hoeft het niet alléén te doen.

Julia
Door

Julia

op 23 February 2013

Verkeerde versnelling
Beste Ilse, Ik lees net je reactie en ik schrik hiervan omdat ik nu mijn beginstadium herken. Kijk naar mijn vervolg in het andere bericht over mindfulness. Je wereld ik heel klein geworden. Dit herken ik volledig. Ik zou zeker professionele hulp zoeken maar ook op de rem trappen om erger te voorkomen en weer tijdig terug te komen. En soms helpt 1 cursus misschien niet direct maar blijf in gesprek zodat je niet verder naar beneden zakt. Sterkte!

Rita van Loveren
Door

Rita van Loveren

op 20 February 2013

Je hebt altijd de keuze maar welke maak je?
Op mijn werk vindt er een grote reorganisatie plaats vanwege tekorten, bezuinigen etc. Ik sta op dit moment voor een belangrijke keuze. Maak ik een keuze om te blijven in mijn oude baan met de gevolgen in 2014? Misschien ontslag, of dat zij gaan bepalen wat ik moet doen? of ga ik nu alles aangrijpen wat ze me aanbieden om te veranderen? In deze tijd met de crisis is het moeilijk een keuze te maken, welke zekerheid heb ik in bovenstaande gevallen.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 21 February 2013

Kies voor wat het belangrijkst is

In elk geval adviseer ik altijd om praktisch te blijven, maar dat je er niet aan onderdoor moet gaan. Als je een fijne baan hebt waar je van kunt genieten en waar je blij van wordt, dan zou je het zo lang mogelijk kunnen rekken. Als je toch al weg will, dan zou je nu alvast kunnen gaan solliciteren.

Wat opvalt is dat je het zegt dat je voor een belangrijke keuze staat. Tegelijk lees ik dat het pas in 2014 zou kunnen gaan spelen. Dus je hebt nog meer dan een jaar (en mogelijk langer) voordat je effectief iets hoeft te gaan doen. Dus je kunt ook het belang van de keuze afhalen. Dat maakt het al een heel stuk makkelijker.

Dan ken je mijn voorkeur wel om alleen dingen te doen waar je energie van krijgt (in ieder geval zo veel mogelijk). Dus maak voor jezelf héél helder wat jouw ding is, jouw missie, wat je waard bent, waar je kansen liggen. Zie ook mijn blog over https://www.verheijdenconsult.nl/blog/personal-alignment" rel="nofollow">Personal Alignment.

En dat gedoe met die crisis: Dat is slechts wat je jezelf laat aanpraten. Die gewoon je eigen ding, dan komt alles goed.

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"