arrow_drop_up arrow_drop_down
6 juni 2016 

Onzinnige campagne tegen pesten

Sommige mensen leren het nooit: Vandaag is er wederom een onzinnige campagne tegen pesten gestart. Door een minister nog wel! Die een half miljoen euro ruggensteun geeft om pestgedrag aan te wakkeren. Hoe vaak moeten we nog herhalen dat elke strijd tegen ‘iets’ ervoor zorgt dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt bereiken. De enige oplossing is om te werken aan wat je wél wilt. Zal ik het nog eens herhalen:

De enige oplossing is om te werken aan wat je wél wilt.

Pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Het zal van nature wel een soort primitief groepsgedrag zijn. Een soort overlevingsgedrag, natuurlijke selectie of het aanbrengen van een soort ordening in een groep. Sociologen en biologen zullen hier best wel een antwoord op hebben.

Het is opmerkelijk dat er altijd iemand begint met pesten en dat de rest van de groep dan aansluit. Is het ‘Follow the leader’ of is de rest bang om zelf gepest te worden? Of is het leedvermaak? Tegelijk is het opmerkelijk dat er altijd iemand is die gepest wordt en de pineut is: 

Het slachtoffer.

En dat is nou precies waar de schoen knelt: Alle campagnes tegen pesten stigmatiseren de slachtoffers. We moeten de ‘kneusjes’ beschermen tegen die vervelende pesters: De ‘kneusjes’ kunnen niet voor zichzelf opkomen, dus zullen wij die pesters wel eens vertellen dat ze dat niet meer mogen doen. Dat ze rekening moeten houden met de gevoelens van die arme mensen. Wat een gelul.

In mijn coachingpraktijk zie ik regelmatig mensen (ondernemers, directeuren, artsen, managers, professionals, enz, enz) die vroeger gepest werden of die nog steeds gepest worden. Ik zie de dramatische gevolgen van pesten. Ik zie dat levens compleet in puin liggen door pesten. Maar wat ik níet zie zijn kneusjes!! Ik zie gewoon heel normale mensen.

Er is NIETS mis met mensen die gepest werden/worden.
Het enige is dat ze iets gemist hebben in hun opvoeding.

Ze missen een stukje weerbaarheid, geloof in eigen kunnen, speelsheid, reactiesnelheid, overtuigingskracht, ondersteuning, geborgenheid, veiligheid of persoonlijke kracht en leiderschap.

En zal ik eens een geheimpje vertellen:

Dat zijn precies de zaken die pesters ook missen!!! Er is  nauwelijks verschil tussen pesters en gepesten. Misschien is dat wel de reden waarom ze elkaar opzoeken! Het zijn een soort zielsverwanten die van elkaar willen leren. Het enige verschil dat ik zie, is dat pesters sneller loslaten en gepesten langer met problemen blijven rondlopen.

Laten we dus beginnen om zowel de pesters als de gepesten als normale mensen te zien die nog iets te leren hebben. Laten we beginnen te leren om lekkerder in ons vel te komen. Laten we leren trauma’s los te laten. Laten we leren om meer persoonlijke kracht te ontwikkelen. Te groeien in zelf-leiderschap. Of weet je wat: Zet nu de eerste stap en ga eerst aan jezélf werken.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Dianne
Door

Dianne

op 6 June 2016

Nog niet eerder zo naar gekeken
Hoi Jos, helder verhaal! Nog niet eerder zo naar gepesten en pesters gekeken. Wel vraag ik me af hoe je gepeste kinderen weerbaarder kunt maken en geloof kunt laten hebben in hun eigen kunnen als ze er door pesters continue aan herinnert worden dat ze niets kunnen, stom en slap zijn. Negatieve indrukken blijven helaas meestal veel langer hangen dan positieve. Het liefst zou je de negatieve opmerkingen direct van je af willen laten glijden en de positieve in een vaatje met je mee willen dragen. Ik merk in de praktijk dat vaak het omgekeerde gebeurd.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 6 June 2016

het juiste antwoord

Omdat alle kinderen anders zijn is het lastig om specifiek te antwoorden.

 

Al mijn terugkerende bloglezers hebben de persoonlijkheidstest al gedaan. Daarin zie je dat er 16 verschillende persoonlijkheids-types zijn, maar feitelijk zijn het er véél meer. Ik denk dat de oplossing die voor iedereen geldt is dat je als kind gesteund wordt (en dit kunt voelen) dat je helemaal oké bent zoals je bent. Dat je mag zijn wie je bent. Dat je gezien en gehoord wordt voor wie je werkelijk bent. Dat je jezelf vrij kunt ontwikkelen.

Ps. Dit zijn de onderliggende thema's die ik van cliënten hoor.

 

Weerbaarder worden doe je door te stoeien, te knokken, op je bek te gaan en weer vrolijk op te staan en verder te gaan. Om dit te kunnen doen heb je een veilige plek nodig. Ik heb de foto van de jonge tijgertjes gekozen omdat die hun hele jeugd aan het stoeien zijn. Ze kunnen dit doen omdat moeder tijger ze alle ruimte geeft en tegelijk altijd op de achtergrond aanwezig is. Op die manier zijn ze later klaar voor een zelfstandig leven. 

 

Bedenk dat zowel pesters als gepesten deze ruimte om zich tot vrij mens te ontwikkelen niet gekregen hebben!

Karin
Door

Karin

op 6 June 2016

bemoedigen
Hallo Diane en Jos, Bemoedigen in deze (en vele andere situaties) heeft prachtige tools. Want in zeker zin kennen we pesten allemaal. toen we klein waren, maar ook als volwassenen..toch? Stel je voor je komt in een volle zaal binnen, je hebt je jas nog aan, maar ze roepen je naam al, iemand zwaait al, en er wordt al een stoel voor je gepakt. Hoe voel je je? En wat ga je doen? Stel je voor je komt in een volle zaal binnen, je ziet dat anderen hun gezicht afwenden, ze doen net of ze je niet zien, de stoelen gaan dichter naar elkaar toe, zodat jij er niet tussen kunt gaan zitten. Hoe voel je je? En wat ga je doen? Iedereen kent beide situaties. Bij de eerste zal meniggeen zich goed voelen, snel zijn jas op hangen er zin in hebben , mee willen doen. Bij de tweede zal je je helemaal niet op je gemak voelen en misschien niet eens je jas uit trekken om direct weer naar huis te kunnen gaan. En nou dit: Ken je iemand die bijzonder voor je is? Een opa? een oma? misschien een buurman of vrouw een leerkracht? Bijna iedereen heeft wel zo iemand. Wat maakt nou dat die persoon zo bijzonder voor je is? Wat deed/doet die persoon dat dat voor jouw zo fijn is? Als je dit vraagt aan een groep mensen, komen ze in een aantal punten allemaal op hetzelfde uit. hieronder een paar ervan „bemoediginstools”: diegene luisterde altijd diegene oordeelde niet diegene had altijd tijd voor me diegene legde een arm om mij heen of klopte me even op de schouder diegene was altijd blij als ik kwam diegene maakte altijd dat ik me welkom voelde enz enz vul maar in En weet je mensen herinneren zich de mensen die dit voor hun betekende hun hele leven nog. Eigenlijk is die beodiging het mooiste kado dat je een anader kunt geven. Stel je voro dat jij dat kunt zijn voor iemand anders. Vaak zien we in de praktijk dat als we ons er bewust van zijn, dat we ze nog niet allemaal perfect zullen hanteren. Sommige tools altijd al doen, sommige niet eens kennen. De een is dat meer gewend te doen dan een ander, maar alleen het BEWUST ZIJN ervan is al een hele stap. Zo’n veilige omgeving waarin je kunt vallen en opstaan waar Jos het over heeft. Voor kinderen, voor ouders, voor leerkrachten, voor collega’s voor Jos, voor Dianne, voor mijzelf... ik dank nog elke dag Theo, die mij hierover vertelde, waardoor ik er meer bewust van werd.

Reactie plaatsen

Gratis workshop