arrow_drop_up arrow_drop_down
25 januari 2015 

Leiderschap vanuit de kern

Hoe kun je als directeur écht contact maken met je mensen, je bedrijf, je klanten en je omgeving? Zou het antwoord te vinden zijn in management-technieken, leiderschaps-stijlen of ondernemers-strategieën? Niet dat ze niet kunnen helpen, maar zou het niet veel meer in jezelf zitten? In de verbinding die je met en vanuit jezelf ervaart? Zou het kunnen zijn dat jij zélf het fundament bent van verandering en succes?

Je hebt ze wel eens ontmoet of op tv gezien: de leiders die echt helemaal bij zichzelf blijven. “No matter what”. Dat hoeven echt niet de toppers als Richard Branson of Ricardo Semler te zijn. Dat kunnen ondernemers in je eigen kring zijn. Hoe zou het zijn als jij je eigen leiderschap helemaal zou ontsluiten? Dat je volledig authentiek jezelf kunt zijn. Zowel thuis als op het werk.

Communiceren vanuit je kern

Bij de essentie van leiderschap hebben we het vaak over communiceren vanuit je hart of je ziel. Van je hart gaat een enorme (verbindende) energie uit. Dit is wat je ervaart als onvoorwaardelijke liefde en verbinding. Dit contact maak je vanuit je diepste bewustzijn. Dit is typerend voor charisma en authenticiteit.

Door allerlei omstandigheden ervaren we als volwassenen een hoger of een lager bewustzijn (cq trilling of energie). Om je bewustzijn te verhogen zullen de meeste mensen zich éérst vrij moeten maken van oude bagage. Dit is redelijk praktisch en overzichtelijk te doen (dit is een belangrijk deel van mijn werk).

Kwetsbaarheid

De volgende stap is meestal veel spannender en vereist een veilige omgeving met gelijkgestemden en goede begeleiding. Jezelf vanuit verbinding kwetsbaar kunnen opstellen is je volgende stap naar leiderschap vanuit je kern. Dit is het proces waarbij je het denken gaat loslaten en volledig in het NU en in flow komt.

Om hier te komen kun je verschillende paden bewandelen (dat zou ik ook zeker doen). Het pad dat ik zelf bewandel is via het reptiele brein (verbinden met je lijf). Dit brein is het meest puur en functioneert instinctmatig. Het regelt je hele systeem en kent geen tijd of afstand. Het is ook direct verbonden met je hart (zie ook mijn artikel over hartcoherentie).

Door meer te vertrouwen op de signalen van je reptiele brein kom je dichter bij jezelf, wordt je authentieker, charismatischer, neem je alleen nog beslissingen die goed voelen, zul je de juiste mensen aantrekken, meer mogelijkheden zien en je kansen pakken.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"