arrow_drop_up arrow_drop_down
20 februari 2012 

Overleven in een keiharde wereld

Stel, je hebt het ‘probleem’ dat je als heel gevoelig mensje geboren wordt. Het kan zo maar gebeuren, toch!? Je warme badje loopt leeg, je wordt door een veel te smal openingetje uit je warme coconnetje geperst. Je kijkt in felle lampen en je denkt: “Ik houd mijn ogen maar dicht”. In eerste instantie klinkt het nog vriendelijk: “oooh het is een jongetje (of een meisje)”. Maar dan gaat het blijkbaar niet snel genoeg en krijg je een klap tegen je blote billen. Nou, dan maar huilen. Dan zullen ze wel stoppen. Hoop je! Oké, het werkt, nou zijn ze weer aardig tegen me. Mag ik nu eindelijk terug naar mama?

Volwassen worden

Later als je wat groter bent en buiten gaat spelen, kom je weer van die vervelende mensen tegen. Plaaggeesten, pestkoppen, grote broers of zussen, knuffelende tantes, bemoeizuchtige oma’s. Hoe moet je daar nou mee omgaan? Want als heel gevoelig mensje weet je niet wat je moet doen.

Om te overleven kun je meerdere strategieën volgen. Dat woord ken je nog niet, maar je weet wél hoe het moet. Je kunt aan het been van je moeder gaan hangen. Hopen dat ze je niet wegstuurt. Je kunt een grote mond opentrekken. Huilen. Weglopen. In een hoekje gaan zitten spelen. Soortgenootjes opzoeken.

Ga anderen pesten

Maar dan ontdek je dat als je anderen gaat pesten, dat je ze dan voorblijft. Je merkt dat als je cynisch gaat doen, dat je dan sterker overkomt. Je merkt dat als je boos kijkt, dat mensen dan op afstand blijven. Verhip; het werkt. Je hebt een manier gevonden om te overleven in de keiharde wereld.

Je hebt nu geleerd hoe het werkt. Als je slim bent (en dat ben je) dan ga je daar mee door. Je gaat veel oefenen. Je wordt er steeds beter in. Maar dan op een gegeven moment gaan ze je een pestkop noemen. Dat je cynisch, onverschillig of afstandelijk bent. Je snapt er niets van; je bent zo kwetsbaar; je wilt gewoon een veilig plekje. Maar ja; als iedereen het zegt, dan zal het wel zo zijn. Weet jij veel. Dus je gaat je steeds meer gedragen zoals van je verwacht wordt.

Dit is wie je bent

Nu als volwassene heb je je gevoelige mensje zover weggestopt en overschaduwd door je harde gedrag, dat je niet eens meer weet wie je bent. Maar ja, zolang het pesten en cynisme werkt, ga je er maar mee door. Wat moet je anders. Dit is toch wie je bent. Toch!? Je weet immers niet beter.

Maar dan op een dag kom je iemand tegen die dwars door je schild heen prikt. Die achter het masker wil kijken. Die wil weten wie je wérkelijk bent. Je schrikt je rot. Je probeert hem (haar) weg te duwen. Al je trucjes toe te passen. Maar hij blijft volharden. Hij heeft eerder al ervaren hoe het is als je je masker afzet. Je merkt dat het veilig voelt. Eindelijk kom je weer thuis. Eindelijk mag je weer voelen. Je kwetsbaarheid tonen. Jezelf zijn.

Doe je masker af

Hoe mooi kan het zijn als je iemand ontmoet die jou écht wil kennen?
Die wat meer naar jou als mens kijkt en wat minder naar je gedrag?
Iemand die wérkelijk het contact aangaat?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Pieter Bos
Door

Pieter Bos

op 28 February 2012

Een treffend verhaal.Helaas
Een treffend verhaal.Helaas komen we degeen die weet dat we een masker dragen en daarachter wil kijken zelden of nooit tegen. We identificeren ons maar al te graag met onze eigen maskers. Er zou al veel gewonnen zijn als we beginnen te erkennen dat we een valse identiteit hebben aangenomen. Ons verzet kan vroeg of laat worden gebroken, namelijk door het Leven zelf. Alleen dat draagt geen masker, noch houdt het rekening met dat van anderen…. Met hartelijke groet!

Rob
Door

Rob

op 4 March 2012

Recent begonnen met nieuwe
Recent begonnen met nieuwe baan, herken dit masker verhaal meteen. Ik dacht hier bij toeval dan ook afgelopen tijd zelf over na. Waarschijnlijk omdat je bij een nieuw jaar weer goede moed hebt en positief bent ingesteld tov iedereen. Maar uiteindelijk verbaasd bent hoe de wereld al eeuwen in elkaar steekt. De perceptie van het moment is bepalend, niet het daadwerkelijke hart van de mens. Jos, ik weet dan ook dat jij als echt mens bij dit topic jouw eigen emoties hebt. Wat mij fascineert is hoe angstig daadwerkelijk mensen met dergelijk harde maskers zijn. Mijn advies voor de maand maart: kijk iedereen non stop recht in de ogen, diep in de ogen. Je slaat de spijker op zijn kop.

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"