arrow_drop_up arrow_drop_down
10 maart 2012 

Welke hindernissen moet jij nog nemen?

Hele volksstammen vinden het moeilijk om over een drempel te stappen. Anderen proberen om het licht aan het eind van de tunnel te zien. Weer anderen proberen rust te brengen in de chaos in hun hoofd. Anderen proberen hun schaapjes op het droge te houden. Nou, dan ga je toch naar een therapeut. Die helpt je er wel overheen. Komt helemaal goed. Toch!?

Onze grootste uitdaging is om onze fantasie op een versterkende manier in te zetten. Op zich is fantasie een prachtig middel om je prettig te voelen. Helaas gebruiken we het ook andersom: om je ellendig te voelen. Het is net als met een hamer: ideaal om een spijker mee in een plank te meppen, maar ook geschikt om iemand de hersens mee in te slaan.

Gebruik je fantasie

Kinderen gebruiken hun fantasie heel effectief om leuke dingen te bedenken. Lucifersdoosjes veranderen in boerderijen, de lucifers zijn de dieren en tegelijk ook de omheining en de boer en de boerin en ook de hooiberg. Alles is mogelijk. Ze kunnen zich er prima mee vermaken. Totdat een ‘volwassene’ zegt dat je op moet houden met die onzin.

Volwassenen fantaseren er ook vrolijk op los. Bijvoorbeeld mensen die een beetje onzeker doen; “Ze moeten eerst over die hoge drempel heen”. Of mensen die even geen oplossing zien. “Ik zie het licht aan de eind van de tunnel niet meer”. Of mensen die teveel “op hun bordje nemen”, of die “rust in de chaos in hun hoofd zoeken”.

Omdat we allemaal goed geoefend hebben in fantaseren, kun je jezelf hier een prima beeld bij vormen. Je snapt precies wat die ander bedoeld. Nou, ik niet dus. Ik snap er helemaal niets van. Sterker nog: Ik wil het niet snappen. Daarom reageer ik heel anders op dit soort opmerkingen.

Stel je hebt “teveel op je bordje liggen” (je hebt het dus veel te druk).

Veel mensen zullen je adviseren om niet alles op je bordje te laten leggen. Jezelf te verdedigen. ‘Nee’ te leren zeggen. Maar ja; dan wordt je zo’n agressief asociaal varken. Dat wil je ook niet.
Anderen zijn wat slimmer en adviseren je om je bordje wat kleiner te maken. Dan kan er niet zo veel op. Maar ja, dan ben de hele dag bezig om je grenzen aan te geven. Krijg je weer de kritiek dat je niet wilt meewerken.

Stel dat je nou eens NIET meegaat in de beperkende fantasie van het bordje.

Stel dat je nou eens een nieuwe fantasie er over heen gooit. Alles is mogelijk. Toch!? Wat zou je dan doen?

De eerste vraag die ik altijd stel is:

‘Wat moet je met dat bordje? Gooi dat bordje weg, dan kunnen ze er ook niets opleggen. Dan hoef je het ook niet leeg te maken of je asociaal te gedragen’. Als mensen zien dat jij een bordje hebt, dan leggen ze er vanzelf iets op. Je nodigt ze zelf uit om dat te doen!!! Als jij geen bordje maakt, zoeken ze het vanzelf ergens anders. Klaar!!

Of bij die drempel: ‘Waarom zou je er een drempel neerleggen? Haal die drempel weg. Als je er geen drempel neerlegt, hoef je er ook niet overheen te stappen.’

Of bij het licht aan het eind van die tunnel zoeken: ‘Ga uit die tunnel. Zoek het daglicht op. Als je jezelf niet in een tunnel plaatst, hoef je ook niet naar het licht te zoeken.’

Bij fantaseren is alles mogelijkheden.

Als je een beperkende, verzwakkende of angstige fantasie maakt, heb je gelijk en voel je jezelf rot. Als je een verruimende, versterkende of blije fantasie maakt, heb je ook gelijk en voel je jezelf prettig.

Dan zou ik zeggen: ‘Als het toch niets uitmaakt, kies dan de prettigste.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Anke
Door

Anke

op 26 March 2012

Beste Jos,
Beste Jos, Weer erg bedankt voor de prachtige blog! Twee kleine aanvullingen van mij af: Iemand vertelde me afgelopen week een verhaal waarin hij het woord drempel verving door het woord “opstapje”… het verhaal klonk meteen helemaal anders… Gisteren las ik een blog over iemand die zichzelf ontslag gaf… als volwassene… ook heel mooi: http://www.voorpositiviteit.nl/600-mijn-ontslag/ Bedankt voor de inspiratie! Hartelijke groet, Anke

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 26 March 2012

Het vervangen van het ene

Het vervangen van het ene woord door het andere wordt door veel NLP-ers als een goede oplossing gezien. Klinkt beter en geeft dus een beter resultaat.
Ik ben er geen voorstander van.
De reden is dat je de oplossing van een probleem op een ander niveau moet zoeken. Een diepere laag. Meer bij jezelf. Als je het ene woord door het andere vervangt, vervang je de ene overtuiging door een andere. Het probleem (sorry: de uitdaging!!!) blijft dan gewoon bestaan.

Karin Bont
Door

Karin Bont

op 26 March 2012

Hoi Jos,
Hoi Jos, Wat is het toch fijn dat je iedere keer die artikelen stuurt. Het is steeds weer een duw in de juiste richting. (de kracht van de herhaling zullen we maar zeggen). Zo af en toe val ik nog terug naar die bekende ‘beren op de weg’. Om in jouw woorden te denken:…wat heb je aan die beren…als die er niet zijn hoef je ze ook niet tegen te komen…. Hoe simpel kan het leven zijn Dank je voor je ‘duw’ van vandaag. groetjes, Karin

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 26 March 2012

O ja: ook een goeie: ‘beren

O ja: ook een goeie: ‘beren op de weg’. Dank je.
Het mooie van beren op de weg is dat je er echt naar moet zoeken. Al je aandacht gaat naar het zoeken van die beren. Alle mooie dingen zul je zo dus niet zien, terwijl het aantal beren alleen maar groeit. De oplossing is weer heel eenvoudig: Kijk naar de dingen die je WEL wilt zien.

Anja
Door

Anja

op 26 March 2012

Hoi Jos,
Hoi Jos, Weet je wat het probleem van het bordje wegdoen is. Het voelt zo veilig en dat maakt het moeilijk om te ruimen. Het is zo tegenstrijdig: je wilt zo graag en ergens wil je het bij je houden, het is van jou en hoort bij jou Je kunt dat bordje een plekje geven ergens in een mooie vitrinekast zodat je er zo af en toe gewoon naar kan kijken want ook dat bordje heeft je ergens gebracht.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 26 March 2012

Het is zeer de vraag of het

Het is zeer de vraag of het bordje bij je hoort. Het voelt wel zo, maar toch het is aangeleerd gedrag. Meestal zit er veel gemis en verlangen onder. Als je dat aanpakt, is het bordje niet meer nodig.

Jeanine Hofs
Door

Jeanine Hofs

op 26 March 2012

Op mijn bordje staat een
Op mijn bordje staat een bordje en daarop staat ‘MIJN!’ Ik kies zelf wat ik erop leg of er naderhand toch maar weer vanaf schuif. Sorry, het is MIJN bordje ;-) Dank je wel Jos, voor je inspiratie!

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"