arrow_drop_up arrow_drop_down
29 april 2012 

Gedeelde smart is dubbele smart

Het spreekwoord zegt: Gedeelde smart is halve smart. Maar klopt dat eigenlijk wel? Bij overlijden en rouw geldt dat, naar mijn mening, zeker wél. Dan is het fijn als je met familie en naasten je verdriet kunt delen. Dan lucht het zeker op als je jouw verhaal kwijt kunt. Maar dan zit je ook sámen in hetzelfde rouwproces. Dan is het ook logisch en klopt het ook.

Maar hoe zit het nou in al die andere situaties, waarbij de een in een moeilijke situatie zit en de ander helemaal niet? Waarbij de een zijn probleem kwijt wil en de ander slechts mag toehoren? Waarbij een leidinggevende er niet uitkomt en vervolgens zijn medewerkers ermee opscheept? Waarbij een agressor iemand anders iets aandoet?

Hoe ga je hier nou fatsoenlijk mee om?

Ik weet eigenlijk niet of er wel een eenduidig antwoord mogelijk is. Van de ene kant heb je een sociale rol en is het niet wenselijk om asociaal te doen of je af te wenden. Van de andere kant kun je er wel last van hebben als je andermans probleem op je schouders neemt. Dan heb je beide een probleem!

Zo werd ik vorige week gebeld door een vrouw van wie de man ernstig burnout leek te zijn. Hij had een zeer kort lontje en reageerde overal extreem heftig en fel op. Zij en de kinderen hadden er zo veel last van, dat ze hem de deur gewezen had. Hij mocht weer terugkomen als hij zijn probleem zou oplossen. Ik was het volledig met haar aanpak eens. Ze had er voor gekozen om het probleem niet op haar schouders te nemen en had tegelijk haar man op zijn eigen verantwoordelijkheid gewezen. Als zij het gedrag zou accepteren, hoeft hij het niet aan te pakken.

Dan hebben ze beide een probleem!

Maar je kunt ook de situatie hebben dat je partner ernstig ziek is en verzorging nodig heeft. Dan vind ik het weer heel normaal dat je voor hem/haar zorgt. Dat heeft natuurlijk consequenties voor hoe je jouw leven zult leven. Maar ik denk dat als je het leven neemt zoals het zich aandient, dat je er het meest optimale uithaalt. Wat dat precies is, weet je pas als je dit accepteert. Dat is wat ze noemen ‘leven in het NU’.

De traditionele Hawaiiaanse cultuur en Ho’oponopono bieden uitstekende handvatten om effectief met dit soort situaties om te gaan. Kort gezegd gaat het er om, dat je volledig in harmonie leeft met jezelf en je omgeving. Met ‘omgeving’ bedoelen ze echt alles. Dus mensen, planten, dieren, milieu, culturen, ideeën, overledenen, ziekte, voorspoed, enz. Gewoon alles wat er is en niet is!

Ho’oponopono gaat er van uit dat je je eigen wereld creëert. Dat je alles wat je kunt waarnemen door jezelf gecreëerd en in stand gehouden wordt. Dat betekent dat je 100% verantwoordelijk bent voor alles wat je waarneemt. Het is jóuw waarneming. Jóuw werkelijkheid. Gelukkig krijg je ook de gereedschappen om hier mee aan de slag te gaan.

De manier om met moeilijke situaties om te gaan,

is te accepteren dat je 100% verantwoordelijk bent voor je eigen waarneming. Dat betekent dat je de oplossing alleen bij jezelf hoeft te zoeken. Dat doe je door je waarneming volledig te accepteren, er rust mee te vinden en de lading los te laten. Als je dit doet, hoef je niet meer achter steeds veranderende modegrillen aan te hollen, de wereld te redden of alles op je schouders te nemen. Je leeft het leven zoals het zich aandient. In het NU.

De garantie die je hierbij krijgt is dat je het ideale leven zult leven. Misschien niet altijd even prettig, maar wel jóuw leven. Dat is toch wat je wilt?!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"