arrow_drop_up arrow_drop_down
22 maart 2013 

Dienend leiderschap

Dienend leiderschap staat in eerste instantie haaks op het klassieke beeld van carrière maken. Ga maar eens na: Je hebt een prima opleiding en je wilt je kennis goed inzetten. Dan begin je in je eerste baan en wordt je gevraagd wat je eigenlijk geleerd hebt tijdens je studie. Tsja, eigenlijk niets nuttigs. Hier doen we het namelijk op onze eigen manier. En die heeft niets te maken met al dat theoretisch gedoe. Je kunt meedoen, of je kunt jezelf aanpassen. Dus ga je al snel mee in de ratrace. Je moet je plek veroveren. Je volgt het klassieke carrière pad.

Bij iedere carrièrestap kom je weer in een nieuw wereldje van mensen die het ‘gemaakt’ hebben. Tenminste dat houden ze zichzelf voor. Daarmee wordt je carrière en veel geld verdienen steeds belangrijker. Je gaat steeds meer in je eigen wereldje leven. Dat je medewerkers je met de nek aankijken en hun eigen ding gaan doen; ach dat is normaal.

Vergelijk leidinggeven eens met je zoontje leren golven.

Je neemt hem op een rustig moment mee naar de golfbaan. Je bent apetrots dat hij zijn eigen setje heeft. Je prijst hem helemaal de hemel in. Als het fout gaat, dan gaat het toch goed. Je zoekt zijn afzwaaiers in het hoge gras. Je leert hem heel speels de golfregels. Jullie zijn beide de gelukkigste mensen op aarde.

Terwijl hij enorm tegen je opkijkt, leg jíj hem steeds uit dat hij het helemaal zelf doet. En dat is oké, want je wilt dat hij zoveel mogelijk plezier heeft én tegelijk zo veel mogelijk leert. Hij komt gegarandeerd verder in golf dan jij. En daar ben je apetrots op. Dat is de reden waarom je hem alles wilt leren wat je weet.

Snap jij het?

Ik heb nooit begrepen waarom veel managers wél de oneindige mogelijkheden van hun kinderen willen ontwikkelen, maar niet die van hun medewerkers. Dat je thuis alle tijd en ruimte neemt om je kind te ondersteunen, terwijl je op het werk je medewerkers niet voor vol aanziet.

Want feitelijk is opvoeden een vorm van dienend leiderschap. Je zoekt de perfecte balans tussen leiden én dienen. Duidelijk zijn én ruimte geven. Normen stellen én zelf laten ontdekken. Het tegenovergestelde zie je in tv-programma’s over tienerouders; die zijn daar nog niet aan toe. Die zijn vooral met zichzelf bezig.

Dienend leiderschap vereist taakvolwassenheid

Dienend leiderschap is -denk ik- vooral geschikt voor taakvolwassen managers. Mensen die hun kracht en energie van binnenuit halen. Mensen die weten wat ze waard zijn. Waar ze staan. Mensen die de fase van zichzelf belangrijk vinden en de ratrace al voorbij zijn. Feitelijk zoals vaders hun kind leren golven; tegelijk leidend als dienend zijn. Omdat je weet dat dit het beste werkt.

Alleen managers  en ondernemers met voldoende zelf-leiderschap zullen in staat zijn om van binnenuit en congruent dienend leiding te geven. Als je de door Robert Greenleaf gedefinieerde tien karaktereigenschappen voor dienend leiderschap leest, dan zie je dat die exact overeenkomen met hoe we zelf-leiderschap omschrijven.

Een dienend leider snapt dat het échte bedrijfskapitaal in zijn medewerkers zit. In de kennis, ervaring, inzet, creativiteit en betrokkenheid bij de organisatie en alle mensen die er werken. Het échte verschil merk je bij het contact met je klanten. Je voelt als klant (zélfs bij webwinkels!!) dat er dienend leiding wordt gegeven.

Durf je jouw medewerkers echt te laten groeien?

Iedereen weet dat medewerkers die klassiek aangestuurd worden, slechts een fractie van hun talenten inzetten. Dienend leiderschap is er op gericht om medewerkers zo veel mogelijk te laten groeien. Medewerkers die gezien en gewaardeerd worden gaan stralen van geluk. Ze komen met nieuwe creatieve ideeën. Ze zetten al hun talenten in. Gaan beter samenwerken. Hebben meer respect voor elkaar, klanten en leveranciers. Ze staan immers in hun kracht. JIJ hebt ze in die flow geholpen.

Volgens klassieke managers heb je voor dienend leiderschap lef nodig. Je medewerkers worden immers slimmer en beter dan jij. Ze hebben betere ideeën dan jij. Ze zijn pro-actiever dan jij. Dit beeld toont slechts aan dat de klassieke manager bang is om de controle te verliezen en niet goed weet wat zijn functie is. Want dit is toch waar leidinggeven voor bedoeld was!? Het maximale uit je mensen halen!? Jezelf overbodig maken!?

Als je jezelf nog afvraagt wat dienend leiderschap voor nut heeft, dan ben je er als mens nog niet klaar voor.

De basis voor dienend leiderschap is dat je als manager exact weet wie je bent en hoe je gemotiveerd raakt. Dat je jouw visie, missie, identiteit en waarden glashelder hebt en dat je weet hoe je jouw medewerkers écht kunt ondersteunen en motiveren. Dienend leiderschap is hiermee dus eigenlijk géén leiderschapsstijl maar veel meer een levenshouding. Een volwassen kwaliteit.

Als je volledig bij jezelf blijft, weet je dat je altijd een vrije keuze hebt. Dat je in het midden kunt staan omdat je weet dat alles met elkaar verbonden is. Je kunt met een open mind waarnemen wat er NU speelt. In het hier en nu zul je altijd de beste beslissing nemen. Je geeft alle credits aan je medewerkers. Zelf-leiderschap is wat jou tot een resultaatgerichte dienend leider maakt.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 22 March 2013

Prachtige reportages over dienend leiderschap

Het programma 'Tegenlicht' heeft een paar prachtige reportages gemaakt over Ricardo Semler en enkele Nederlandse ondernemers die een, met dienend leiderschap vergelijkbare, op welzijn gericht filosofie hanteren.

Op 'Uitzending Gemist' kun je deze terugkijken:
https://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1327014" target="_blank" title="Uitzending gemist" rel="nofollow">Tegenlicht: En we werken nog lang en gelukkig
https://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1323461" target="_blank" title="Uitzending gemist" rel="nofollow">Tegenlicht: De kapitale kracht van geluk

els
Door

els

op 26 March 2013

dienend leiderschap
mooie uitspraak van de nieuwe paus (los van welke functie hij bekleed) "mensen die macht hebben, hebben als taak te dienen"

Herman Ivo
Door

Herman Ivo

op 27 October 2013

Dienend Leiderschap en uitspraak Paus.
Dit zijn de synoniemen voor MACHT: 1) Armee 2) Autoriteit 3) Belang 4) Bevoegdheid 5) Bewind 6) Bestuur 7) Bende 8) Bedwang 9) Deel van machtsverheffing 10) Deel van een worteltrekking 11) De potentie van een leger (crypt.) 12) Energie 13) Gezag 14) Geweld 15) Gebied 16) Heerschappij 17) Het vermogen van de staat (crypt.) 18) Instantie 19) Invloed 20) Kracht 21) Leger 22) Mogendheid De vraag is nu of macht een fenomeen is dat kan leiden tot dienen? Dienen of een fundamentele bijdrage leveren aan de groep is volgens mij een kwestie van een vermindering van het 'ik-bewustzijn', dat gelijk staat aan liefde. Macht is juist een versterking van het ik-bewustzijn. Macht zal daarom mijns inziens vaak of altijd leiden tot corruptie.

anja
Door

anja

op 1 April 2013

wherever you go, you go first
dienend leiderschap is het enige leiderschap dat werkt. de hoogste zal dienen: wherever you go, you go first. anders is hij/zij geen echte leider.

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"