arrow_drop_up arrow_drop_down
13 maart 2016 

De structuur van FLOW ontrafeld

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de structuur van flow. Met name het Flow Genome Project is er op gericht om de gehele structuur van flow bloot te leggen. Zij zijn er met name in geïnteresseerd hoe je tot absolute top-prestaties kunt komen. Hoe je op het juiste moment kunt pieken. Van de andere kant wordt het woord ‘flow’ ook gebruikt voor ‘lekker in je vel zitten’. Het perfecte leven leven waarbij alles ‘als vanzelf’ gaat. Waarbij je tegelijkertijd creatief, productief én ontspannen bent.

In onderstaand filmpje leer je dat het ‘flow-proces’ vier stappen doorloopt. In eerste instantie ben je vooral aan het voorbereiden, dan laat je alles los, waarna je in flow komt. Na deze ‘flow-staat’ moet je weer ‘afkicken’. Wat ik interessant vind is dat ze de eerste en laatste fase als potentieel vervelend omschrijven.

Het perfecte leven is alleen mogelijk in flow

Als je de flow-cyclus vooral gebruikt om het perfecte leven te leven, dan neem je die fases voor wat ze zijn en zullen ze je versterken. Dan haal je daar juist je kracht vandaan. Dat is waar persoonlijke ontwikkeling op gericht is.

 

Als je al een training bij mij gevolgd hebt dan herken je mogelijk dat de vier stappen van het flow-proces overeenkomen met het Meta-patroon van NLP. Je begint met associëren (inleven) in je situatie, dan laat je alles weer los, vervolgens stap je in je hulpbronnen (flow). Daarna integreer je al je kennis in je dagelijks leven. Hierdoor zal alles beklijven en zal het de volgende keer nog makkelijker en beter gaan.

Stel je eens voor dat dit proces een gewoonte voor je is geworden en dat je brein getraind is om steeds makkelijker in flow te gaan! Dat je zoveel veerkracht in je brein hebt ontwikkeld dat je van elke fase kunt genieten en steeds weer terug in flow komt! Wat zou dit jou opleveren?!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"