arrow_drop_up arrow_drop_down
8 november 2015 

Bore-out symptomen

Over bore-out (symptomen) is al veel geschreven, dus dat ga ik niet herhalen. Ik wil immers niet riskeren dat je bore-out wordt van mijn blog.  Ik zal je niet uitleggen wat je moet doen: Dat doen anderen al genoeg. Ik wil niet al te streng zijn voor mensen die een bore-out (denken te) hebben. Hoewel een schop onder je kont in dat geval wel goed zou zijn. Ik zal zéker niet benadrukken dat mensen die een bore-out hebben hun leven verklooien omdat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen. Nee hoor; ben maar niet bang!

Het gaat er immers niet om hoevéél of hoe wéinig werk je hebt. Het gaat er niet om wat anderen van je verwachten. Het gaat er niet om hoe je ‘baas’ leiding geeft. Het gaat er niet om dat je krampachtig moet vasthouden aan je baan en inkomen…  pffff…. vermoeiend hoor….

Waar het wél om gaat is dat je op jóuw manier jóuw eigen leven leeft.

Dat je jouw unieke bijdrage levert. Dat je jouw persoonlijke missie leeft. Dát is waar het om draait. Dan doe je altijd datgene wat bij jou past. Dan zul je nooit een bore-out of burnout krijgen. Omdat je in flow bent.

Doe zoveel mogelijk dingen die bij jou passen en je zult steeds meer in flow komen. Flow ontstaat als je een goede balans vindt tussen wat je kunt en wat je doet. Of zoals Mihaly Csikszentmihalyi het uitlegt in zijn schema: dat je een goede balans vindt tussen uitdaging en vaardigheden.

Dat betekent dat je op sommige activiteiten wat meer uitdaging vindt en op andere wat minder. Dat je jezelf op het ene gebied wilt ontwikkelen en dat je op een ander gebied wat meer hulp kunt vragen. Probeer zoveel mogelijk balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Richt je eigen leven op jouw manier in

Om je leven zodanig in te richten dat het bij jou past en je in flow komt, dien je zélf de leiding te nemen. Hiervoor is leiderschap nodig: Het vermogen om zaken te veranderen en nieuw gedrag te borgen. Zelf-leiderschap is het vermogen om jezelf te veranderen en veerkracht te ontwikkelen.

Zowel bij bore-out als burnout is er gebrek aan zelf-leiderschap: Je laat je teveel leiden door externe factoren en je neemt niet de beslissing om in je eigen kracht te komen. Door beslissingen uit te stellen wordt het op een gegeven moment zó groot en ver weg, dat je er in blijft hangen.

Dus de vraag is: Welke beslissing kun je NU voor jezelf nemen zodat je weer krachtig in je werk en leven komt te staan?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"