Hoe vind je een gezonde balans tussen werk en privé bij thuiswerken door Corona?
17 juni 2020 
in Stress

Hoe vind je een gezonde balans tussen werk en privé bij thuiswerken door Corona?

Het nieuwe thuiswerken (door corona) impliceert dat je je eigen tijd en ruimte indeelt om je werk zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Je krijgt veel vrijheden en verantwoordelijkheden. Je mag feitelijk doen wat je wilt, zolang je jouw targets maar haalt en aanwezig bent bij Zoom-meetings. Hoe mooi kan werken en leven zijn!! Dat wil toch iedereen…. toch!?

Dan komt bij mij, als Burnout Coach, toch de vraag naar boven hoe je omgaat met de typische persoonlijkheidskenmerken die normaal gesproken leiden tot burnout. Hoe gaan “potentiële burnout-kandidaten” om met deze vrijheden en verantwoordelijkheden?

Of werken je persoonlijke kwaliteiten je juist tegen?

Sommige mensen krijgen stress van thuiswerken, maar anderen vinden het geweldig. De een kan de vrijheid prima aan, de ander gaat overcompenseren en zich uitsloven. De een vindt het lesgeven aan je kinderen heerlijk, de ander vindt het verschrikkelijk. Welke van je persoonlijke kenmerken spelen hierbij een rol?

Perfectionisme:

Om allerlei redenen ben je heel druk bezig om alles perfect af te leveren, je doet je uiterste best om geen fouten te maken, je probeert kritiek te voorkomen. Als de sociale referentie van collega’s ontbreekt en je jouw eigen maatstaf moet vormen is de kans groot dat je veel te veel tijd en energie steekt in je projecten.

Hoe ga je dit bij jezelf herkennen en corrigeren?

Controlegedrag:

Mensen die graag controle houden, zijn juist bang om de controle te verliezen, om het overzicht kwijt te raken, om vaste structuren los te laten en om anderen teveel ruimte te geven. Ze klampen zich vast aan strak omlijnde taken, een eigen werkplek, een opdrachtgever die vertelt wat ze moeten doen.

Hoe groot is jouw angst om de controle te verliezen?

Loyaliteit:

Veel bedrijven draaien op de loyaliteit van hun medewerkers. Betrokken medewerkers lossen alle organisatorische problemen wel op. Soms lijkt dit een soort van management strategie, maar het is vooral onkunde en gebrek aan leiderschap. Mensen met een sterke loyaliteit kunnen moeilijk omgaan met vrijheden en kunnen oude structuren vaak moeilijk loslaten.

Hoe ga jij om met alle vrijheden van thuiswerken?

Verantwoordelijkheidsgevoel:

Als je jezelf overal verantwoordelijk voor voelt, heb je de valkuil om vast te lopen in minder gestructureerde omgevingen. Bij het thuiswerken delen je collega’s hun eigen tijd en ruimte op hun eigen manier in. De kans is groot, dat je probeert om alle losse eindjes aan elkaar te knopen en om boos te worden als je niet meteen antwoord krijgt. Je gaat het zelf maar doen zonder je collega’s überhaupt een kans te geven.

Hoe voorkom je dat jouw proactief gedrag een valkuil wordt?

Welke vraag kun je jezelf stellen om stress te voorkomen?

Waar het om gaat is of je wel helder hebt met wie je nou eigenlijk ‘getrouwd’ bent. Ben je ‘getrouwd’ met je werk of met jezelf en je gezin? Vind je je werk belangrijker? Of toch eigenlijk je leven, gezondheid, relatie en kinderen?

Waar ben je bang voor als het om (thuis)werken gaat?

Ik zie vaak dat mensen met een burn-out plotseling niet meer bang zijn voor hun inkomen, maar voor hun gezondheid. Mensen die in een echtscheiding verwikkeld zijn, worden zich vaak bewust dat ze het goed verkloot hebben en zijn plotseling niet meer bang voor hun baan, maar enkel nog voor hun relatie. Maar sommige mensen kunnen zelfs in een crisis nog niet voor zichzelf kiezen. Waar ben jij bang voor:

 • Ben je bang voor een reactie van je baas of verlies van je baan?
 • Ben je bang voor een slechte relatie met je partner en kinderen?
 • Ben je bang voor je status, aanzien en meningen van anderen?

Waar krijg jij energie van als het om (thuis)werken gaat?

Misschien moet ik wat positiever zijn en vragen waar je energie van krijgt. Maar ja; krijg je energie van dingen die moeten, of van dingen die mogen. En hoe houd je helder hoe je het beste je tijd en energie kunt indelen. En dan met name als het gaat om de balans werk-privé.

 • Krijg je meer energie van je werk of meer van je relatie?
 • Zit er meer uitdaging in je werk of meer in je relatie?
 • Word je op het werk meer gewaardeerd dan thuis?
 • Word je scherper gehouden op het werk of meer in je thuissituatie?

Wat moet je allemaal oplossen als het om (thuis)werken gaat?

Of zit het hem toch meer in de hoeveelheid problemen die je moet oplossen. Meestal krijgt het oplossen van problemen de meeste aandacht. Als er op het werk meer problemen zijn dan thuis, zal je aandacht makkelijker naar het werk gaan. Maar ja; als je thuiswerkt en je kinderen snappen hun huiswerk niet; heb je dan de tijd en energie om dát probleem ook op te lossen?

Het gaat allemaal om behoeften in de werk-privé balans

Waarschijnlijk is de werk-privé balans maar een onderdeel van je totale behoeften-balans. Anthony Robbins heeft veel onderzoek gedaan naar motivatie en komt tot een heel opmerkelijke conclusie. Hij heeft gekeken naar behoeften van mensen en daar een rangorde aan kunnen geven:

De belangrijkste menselijke behoefte is ‘zekerheid’. Het opmerkelijke is dat op plaats twee ‘onzekerheid’ staat. De verklaring is eigenlijk heel simpel: Als ‘zekerheid’ is ingevuld, ga je jezelf vervelen. Door de onzekerheid op te zoeken, kom je weer in actie!

Mogelijk heb je in het verleden teveel de zekerheid opgezocht. En mensen met een burnout teveel de onzekerheid. Waar kies jij voor?

Een baan voor het leven, of je leven voor een baan?

Mensen die de stap zetten om meer in het NU te leven, zullen ook de ‘saaiheid’ hiervan ervaren. Leven in het NU betekent onder andere dat je het laat lopen zoals het loopt, dat je laat gebeuren wat er gebeurt. We zoeken de spanning (onzekerheid) op door UIT het NU te gaan. Dat doen we door te piekeren over mogelijke problemen, door te blijven hangen in oude trauma’s of door krampachtig vast te houden aan zekerheden die er niet zijn.

Mijn tip is om jouw totale balans in zekerheid en onzekerheid eens heel goed te onderzoeken. Een mooie manier is om eens een paar weken helemaal ‘NIETS’ te doen en te ervaren wat dat met je doet. Mogelijk ben je er in je vakantie niet aan toegekomen: Doe het dan gewoon NU: De frisse wind in je hoofd komt vanzelf terug.

Samen je leiderschap ontwikkelen

Wil je dit samen met gelijkgestemden aanpakken, dan is het slim om een persoonlijke ontwikkeling training of coaching te volgen. Mijn Persoonlijk leiderschap trainingen gaan over hoe je weer terug in je kracht en dichter bij jezelf komt. Hoe je in het ‘hier en nu’ blijft. Dat vereist wel dat je NU zelf in actie komt!

Taoïsten kennen precies de balans tussen werken en leven

De ‘boerenwijsheden’ die ons Nederlanders zo nuchter houden, komen vaak sterk overeen met de oude wijsheden uit de TAO. Mogelijk waren onze voorouders slimmer dan we dachten, of waren ze gewoon heel erg praktisch ingesteld.

Je kent ze wel de spreekwoorden: ‘Na regen komt zonneschijn’ of ‘Wrijving geeft glans’ of ‘Op ieder potje past een dekseltje’ of ‘Het kan vriezen en het kan dooien’. In de TAO hebben ze het over ‘de dualiteit van het leven’. Dat klinkt natuurlijk heel chique, maar snappen we wel wat dat betekent ‘dualiteit’?

Onze voorouders hadden geen spreekwoorden voor thuiswerken. Ze wisten bijvoorbeeld ‘Na inspanning komt ontspanning’ en ‘Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan’ en ‘Nu even niet’ (of was dat reclame voor cup-a-soup).

Wat is dualiteit?

Normaal gesproken leg ik dualiteit uit als zijnde twee kanten die aan elkaar verbonden zijn. Als het regent, dan gaat daarna de zon weer schijnen. Als het dag wordt, dan wordt het ook weer nacht. Als je plezier kunt hebben, dan kun je ook verdriet hebben. Het een kan niet zonder het ander. Iets heeft slechts betekenis in relatie tot iets anders. In China noemen ze dat Yin en Yang.

Alles is dus relatief en krijgt slechts een betekenis als er een contrast is. Kijk maar in het plaatje met de balk. De balk in het midden lijkt te verlopen in grijswaarde, maar dat is niet zo. Het contrast met de achtergrond zorgt er voor dat we een verloop zien. Hij krijgt zijn betekenis door het contrast met zijn omgeving.

Dualiteit is niet hoe wij het vaak uitleggen

Meestal leg ik ‘dualiteit’ uit als zijnde twee waarheden. Ik noem ze de ‘basis-dualiteit’ en ‘de dualiteit die wij er van maken’. Dat er een basis dualiteit bestaat, dat kunnen we vaak wel theoretisch uitleggen. De vraag is of we ook wérkelijk begrijpen dat we een situatie alleen maar vervelend kunnen vinden als we weten wat prettig is. Dat we iets alleen maar mooi kunnen vinden omdat we weten wat lelijk is. Dat we alleen kunnen genieten van werken als we ook kunnen genieten van leven.

Leer accepteren dat er altijd dualiteit zal zijn

Het probleem ontstaat doordat wij dat niet altijd willen accepteren (dit is de dualiteit die wij er van maken). Dus dat we ons gaan verzetten tegen de nacht (of de dag). Dat we chagrijnig worden als het regent, in de file staan, de buren herrie maken of als je kinderen niet luisteren. Dat het niet loopt zoals je het bedacht had. Dat we de balans tussen werk en privé kwijt zijn

Bij mij viel er een kwartje toen ik een wat meer dramatische uitleg over dualiteit tegen kwam. Die stelde dat het één het ander automatisch oproept. Dus als je wilt doorrijden, je dan automatisch een file of tegenliggers tegenkomt. Dat als je lekker wil slapen, de buren ruzie gaan maken. Dat als je in de tuin wilt gaan zitten, je eerst nog moet werken. Dat als je wilt werken dat de kinderen om aandacht vragen.

Dat was de reden waarom ik op een ochtend breed lachend in de file stond, terwijl ik veel te laat was. In Eindhoven hebben ze een ontmoedigings-verkeersbeleid dat er op gericht is om mensen hun auto uit te pesten. Dus toen ik op een ochtend door Eindhoven heen moest en ik in een enorme file terecht kwam, moest ik aan deze uitleg van dualiteit denken. LOL.

Schenk je aandacht alleen aan wat NU de moeite waard is

Het gaf me zo’n rust om te beseffen dat ik het vervelende gevoel bij een file zelf oproep. Gewoon doordat ik laat was en snel wilde doorrijden. Door die rust verdween de filestress direct uit mijn hoofd en kon ik heerlijk ontspannen aanschuiven in de rij. Het besef van ‘het komt zoals het komt’ voelde heerlijk.

Hetzelfde zie je bij thuiswerken.

Als je nét je focus gevonden hebt en een project wilt afmaken, dan wordt je gebeld door je moeder die boodschappen nodig heeft. Uiteraard met de opmerking dat je toch gewoon thuis bent. Het is toch een kleine moeite, dat doe je toch wel even!

Hetzelfde geldt voor stress en druk.

Het slaat vaak nergens op om de beste, de leukste, de slimste, de slankste te willen zijn. Want ook al ben je de beste van de wereld; er komt altijd iemand die beter is. Yin en Yang weet je nog. Alles is relatief. Misschien doe je het al veel beter dan wat er van je verwacht wordt.

Hetzelfde geldt voor kwaliteiten.

Je bent alleen de slimste omdat er dommere zijn. Je bent alleen de baas omdat er medewerkers zijn. Je bent alleen ondernemer omdat er klanten zijn die jouw spullen kopen. Je bent alleen de beste omdat er slechtere zijn. Je bent alleen de slankste omdat er dikkere zijn.

Alles is relatief; ook de “norm”!

In de gouden eeuw was mollig in de mode; nu is maatje 36 de norm. Begin 1900 was je een goede baas als je werknemers dreigde met ontslag; nu wordt je er zelf voor ontslagen. Financieel onafhankelijk kun je worden door heel veel geld te hebben; maar ook door je uitgaven te beperken.

Als alles dan toch relatief is, wanneer ga je er dan nu voor kiezen om gewoon lekker thuis te werken én je eigen leven te leiden? Gewoon je eigen ding te doen? Te genieten van alles wat zich op dit moment aandient? Gewoon lekker in het moment te blijven?

Thuis werken vereist persoonlijk leiderschap

Hoe kun je écht contact maken met je collega’s, je bedrijf, je klanten en je omgeving als je elke dag thuis werkt? Zou het antwoord te vinden zijn in time-management, Zoom vergaderingen, Slack, social media of andere praktische middelen? Ze zullen allemaal wel helpen, maar zou het niet veel meer vanuit jezelf moeten komen? Vanuit verbinding met wie je wérkelijk bent? Zou het kunnen zijn dat jij zélf het fundament bent van succesvol thuiswerken?

Je hebt ze wel eens ontmoet of op tv gezien: de leiders die echt helemaal bij zichzelf blijven. “No matter what”. Dat hoeven echt niet de toppers als Richard Branson of Ricardo Semler te zijn. Dat kunnen collega’s zijn in je eigen kring. Hoe zou het zijn als jij je eigen leiderschap helemaal zou ontsluiten? Dat je volledig authentiek jezelf kunt zijn. Zowel thuis als op het werk (ook als dat thuis is).

Communiceren vanuit je kern

Bij de essentie van leiderschap hebben we het vaak over communiceren vanuit je hart of je ziel. Van je hart gaat een enorme (verbindende) energie uit. Dit is wat je ervaart als onvoorwaardelijke liefde en verbinding. Dit contact maak je vanuit je diepste bewustzijn. Dit is typerend voor charisma en authenticiteit. Die heb je nodig om je eigen keuzes te maken en je eigen tijd in te delen.

Door allerlei omstandigheden ervaren we als volwassenen een hoger of een lager bewustzijn. Om je bewustzijn te verhogen zullen de meeste mensen zich éérst vrij moeten maken van oude bagage. Dit is redelijk praktisch en overzichtelijk te doen (dit is een belangrijk deel van mijn werk). Met dit verhoogde bewustzijn blijf je altijd in je contact met jezelf en je omgeving. Ook al werken je collega’s helemaal ergens anders.

Kwetsbaar opstellen in meetings

Jezelf kwetsbaar opstellen is meestal spannend en vereist een veilige omgeving met gelijkgestemden en goede begeleiding. Jezelf vanuit verbinding kwetsbaar kunnen opstellen is je volgende stap naar leiderschap vanuit je kern. Dit is het proces waarbij je het denken gaat loslaten en volledig in het NU en in flow komt.

Veel mensen ervaren het gebrek aan fysieke nabijheid als de grootste belemmering om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Dat komt omdat je via Zoom niet alle (on)bewuste signalen oppikt die je in het fysieke contact wél waarneemt. Daardoor voelt het minder veilig en zul je jezelf inhouden.

Je reptiele brein kent geen tijd en afstand

Eigenlijk best vreemd want je reptiele brein regelt dit systeem en het kent geen tijd of afstand. Het punt is dat je niet geoefend bent om dezelfde signalen op te pikken via digitale middelen. Want dat is prima mogelijk. De meeste mensen worden steeds makkelijker in online contact op afstand. Ikzelf doe bijvoorbeeld al mijn training en coaching op afstand en ervaar minstens zoveel verbinding als face-to-face.

Door meer te vertrouwen op de kracht van je reptiele brein kom je dichter bij jezelf, wordt je authentieker, charismatischer, neem je alleen nog beslissingen die goed voelen, zul je de juiste mensen aantrekken, meer mogelijkheden zien en je kansen pakken. Het zal het thuiswerken enorm veel prettiger en comfortabeler maken.

Deel je mening en ontvang een gratis cursus.

In Nederland hebben zo’n 17% van de werkenden last van serieuze burn-out symptomen. Ik ben benieuwd wat het effect is van thuiswerken op dit percentage. We weten al dat thuiswerken vaak stress oplevert, maar hoe ver ga je door? Ga je door tot je er letterlijk bij neervalt, of kun je juist makkelijker afstand nemen? Zal het aantal mensen met burnout door thuiswerken juist meer of minder worden? Wat is jouw persoonlijke ervaring:

 • Verhoogt thuiswerken de stress en werkdruk of juist niet?
 • Ervaar je stress van overleg via Zoom of vind je het wel lekker comfortabel?
 • Mis je het fysieke contact met collega’s en werk je liever op afstand?
 • Werk je juist meer of minder uren dan je op kantoor deed?
 • Kun je jezelf makkelijker of moeilijker concentreren en je ergens toe zetten?

In mijn cursussen leer je eenvoudig toepasbare meditaties en ontspanning technieken. Hiermee zul je in elke (thuis)werk situatie lekker ontspannen in je kracht, leiderschap en energie blijven.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down